Dinsztelt káposztával és pirított kolbásszal gyúrt lángos - Újragondolt nyári kedvenc
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lángos a hazai konyha kedvelt street foodja, kelt tészta bő olajban aranybarnára sütve. Leggyakrabban fokhagymás olajjal megkenve szokták fogyasztani, illetve a bőséges sajtos-tejfölös verzió is népszerű.
A lángos retro kaja, mielőtt meghódította a streed food világát, piacok és strandok nélkülözhetetlen elemét jelentette. Természetesen ezek a bódék ma is üzemelnek, csak az eltelt évek során a lángost is megreformálták. A kínálat színes, a tésztába tehetünk burgonyát, medvehagymát, ha pedig gluténérzékenyek lennénk, gluténmentes verziót is készíthetünk. A feltétek is jócskán bővültek, kérhetünk rá darált marhahúsos ragut, karamellizált fűszeres hagymát, de még virslivel is megtölthetjük ezt az isteni, lágy kelt tésztát.
A most következő lángosreceptben dinsztelt káposzta és kolbász emeli a színvonalat. Ezt a nyerő, kiadós párost a kelt tésztába fogjuk belegyúrni, majd forró olajban megsütjük a lepényeket. A kész tésztát fokhagymás olajjal és a megmaradt káposztával boríthatjuk.
Káposztás-kolbászos lángos
Hozzávalók 8 darabhoz
A tésztához:
- 1 kilogramm kenyérliszt (BL 80)
- 500 milliliter langyos víz
- 50 gramm élesztő
- 200 gramm fejes káposzta
- 1 kisebb szál kolbász
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- bő olaj a sütéshez
A fokhagymához:
- 5 gerezd fokhagyma
- 50 milliliter víz
Elkészítés:
A fokhagymát lezúzzuk, elkeverjük a vízzel, pár órát állni hagyjuk, ezzel ecseteljük majd a frissen sült lángost.
A tésztához 200 ml langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt, 20 percig pihentetjük.
Lereszeljük a káposztát, egy serpenyőben lepirítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, majd ezen karamellizáljuk a káposztát. A kolbászt is apró kockákra vágjuk, kissé lepirítjuk.
Tálba rakjuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos vizet és a sót. Mehet bele a kihűlt káposzta, kolbász és simára dolgozzuk a tésztát (legalább 10 percig dagasztjuk). 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát átkeverjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formázunk belőle. Olajozott kézzel a felületét átsimítjuk, hogy a pihentetés alatt ne száradjon ki. Letakarjuk konyharuhával, 1-2 órán át kelesztjük.
Olajozott kézzel átsimítjuk a munkafelületet, a cipókból 20-25 cm átmérőjű korongokat formázunk.
Mindkét oldalukat megsütjük 200 fokra melegített olajban, majd papírtörlőre szedjük.
A fokhagymával megkenjük a frissen sült lángosokat.
Ha bejött ez a recept, próbáld ki ezt is.
Fotó: Street Kitchen