![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos és isteni káposztás nudli: jó borsosan az igazi
![káposztásnudli](https://kep.index.hu/1/0/4063/40632/406329/40632905_3100725_5e36a501c0767cbae05f9d3c04db2438_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A nudlit nem csak darált mákkal vagy dióval érdemes egybeforgatni, desszert helyett készíts belőle köretet.
Az én családomban a káposzta nagyon népszerű alapanyag, szeretjük a káposztás tésztát, sztrapacskát vagy -rétest. Az ünnepi időszak előtt pedig megkezdődik a kísérletezgetés, kipróbálunk új finomságokat, amelyek az ünnepi asztalon is helyet kaphatnak, ha ízlenek.
Az első ünnep előtti tesztem egy káposztás köret volt, a dinsztelt káposztát alaposan megborsoztam, majd a jó öreg nudlival forgattam egybe, mellé pedig sült kacsamellet kínáltam. A nudli tésztáját szándékosan kevés liszttel gyúrtam, így nagyon lágy lett. Mivel a tésztát káposztával forgattam egybe, arra törekedtem, hogy a dinsztelt zöldséget ne spóroljam ki belőle. A köretet a végén a sült kacsa zsírjával locsoltam meg, így még zamatosabb és szaftosabb lett. A finomság felkerült az ünnepi listára, de legközelebb több lisztet teszek majd a tésztába, sőt, kicsit meg is pirítom, és csak utána keverem egybe a káposztával.
Káposztás nudli
![nudli2](https://kep.index.hu/1/0/4063/40632/406329/40632915_a8593edb07e0a2d4095f0c1d76cd0fab_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kg krumpli
- 1 darab tojás
- só ízlés szerint
- liszt szükség szerint
- 2 fej káposzta
- olaj szükség szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk közepes kockákra és bő, sós vízben főzzük puhára, aztán szűrjük le, még melegen törjük össze. Kóstoljuk meg, mennyire sós, aszerint adjunk még hozzá majd sót.
A kihűlt krumplihoz adjunk tojást, szükség szerint sót, lisztet (amennyit felvesz a krumpli, a kelt tésztához hasonló, rugalmas állaga legyen), és dolgozzuk egybe az alapanyagokat.
A krumplis tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle csíkokat, a csíkokból kis darabokat, amiket kicsit sodorjunk meg.
A nudlikat bő, lobogó vízben főzzük ki. Amikor a nudlik a víz tetejére úsznak, várjunk még 1-2 percet, utána szedhetjük is ki őket.
A káposztát reszeljük le, gyakori kevergetés mellett olajon vagy zsíron dinszteljük meg, sóval és borssal ízesítsük.
A nudlit forgassuk egybe a káposztával, sült hús mellé kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!