Szaftos és isteni káposztás nudli: jó borsosan az igazi

káposztásnudli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nudlit nem csak darált mákkal vagy dióval érdemes egybeforgatni, desszert helyett készíts belőle köretet.

Az én családomban a káposzta nagyon népszerű alapanyag, szeretjük a káposztás tésztát, sztrapacskát vagy -rétest. Az ünnepi időszak előtt pedig megkezdődik a kísérletezgetés, kipróbálunk új finomságokat, amelyek az ünnepi asztalon is helyet kaphatnak, ha ízlenek.

Az első ünnep előtti tesztem egy káposztás köret volt, a dinsztelt káposztát alaposan megborsoztam, majd a jó öreg nudlival forgattam egybe, mellé pedig sült kacsamellet kínáltam. A nudli tésztáját szándékosan kevés liszttel gyúrtam, így nagyon lágy lett. Mivel a tésztát káposztával forgattam egybe, arra törekedtem, hogy a dinsztelt zöldséget ne spóroljam ki belőle. A köretet a végén a sült kacsa zsírjával locsoltam meg, így még zamatosabb és szaftosabb lett. A finomság felkerült az ünnepi listára, de legközelebb több lisztet teszek majd a tésztába, sőt, kicsit meg is pirítom, és csak utána keverem egybe a káposztával.

Káposztás nudli

nudli2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 1 darab tojás
  • só ízlés szerint
  • liszt szükség szerint
  • 2 fej káposzta
  • olaj szükség szerint
  • bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk közepes kockákra és bő, sós vízben főzzük puhára, aztán szűrjük le, még melegen törjük össze. Kóstoljuk meg, mennyire sós, aszerint adjunk még hozzá majd sót.

A kihűlt krumplihoz adjunk tojást, szükség szerint sót, lisztet (amennyit felvesz a krumpli, a kelt tésztához hasonló, rugalmas állaga legyen), és dolgozzuk egybe az alapanyagokat.

A krumplis tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle csíkokat, a csíkokból kis darabokat, amiket kicsit sodorjunk meg.

A nudlikat bő, lobogó vízben főzzük ki. Amikor a nudlik a víz tetejére úsznak, várjunk még 1-2 percet, utána szedhetjük is ki őket.

A káposztát reszeljük le, gyakori kevergetés mellett olajon vagy zsíron dinszteljük meg, sóval és borssal ízesítsük.

A nudlit forgassuk egybe a káposztával, sült hús mellé kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük