![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nagyiféle káposztás rétes házi tésztából: a ropogós lapok közt fűszeres töltelék bújik meg
![krcover](https://kep.index.hu/1/0/3443/34434/344348/34434865_2636477_855a3461e05207617ea0dc93a382a1d3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A káposztás rétes magában falatozva is nagyon finom, de sült liba vagy kacsacomb mellé is kínálható.
A családomban a rétesnek nagy hagyománya van. Apukám és a testvérem legnagyobb kedvence, egy hatalmas tálca jól megpakolt rétessel le lehet őket venni a lábukról, olyan jó kedvük lesz tőle, mintha nyertek volna a lottón. Ezt a keresztanyukám is tudja, aki művészi szinten, játszi könnyedséggel húzza a rétestésztát. Tudva a családom férfi tagjainak gyengeségét, mindig gazdagon pakolt rétesekkel várja őket, olyan nagy mennyiségben szokta készíteni, hogy rétescsomagokkal érkeznek haza tőle, és olyankor bármerre nézünk a konyhában, rétes kacsint vissza ránk.
Az egyik nagy kedvenc a káposztás változat, amit még köretként is lehet kínálni sült liba vagy kacsacomb mellé. A káposztás tölteléket nagyon sok változatban lehet elkészíteni, vannak háztartások, ahol plusz zsírral kenik meg a tésztát, amire a káposzta kerül, de tejföllel is érdemes meglocsolni. Mi egy kis zsemlemorzsával hintjük meg a tésztát, mert ha netán a káposzta enged egy kis vizet, az felszívja majd. A káposztát libazsíron szoktuk dinsztelni, úgy sokkal finomabb lesz, és csak sót és borsot használunk ízesítésnek. Van, aki cukrot is szokott beletenni, de nálunk kimarad belőle.
Káposztás rétes
![krct](https://kep.index.hu/1/0/3443/34434/344348/34434847_fd78c11cd9b3a6899b0a023ec7a9ad3c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dekagramm liszt
- 5 dekagramm vaj vagy zsír
- 3 deciliter langyos víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál ecet
- 1 darab tojás (a kenéshez)
Töltelék:
- 1 kilogramm káposzta
- ízlés szerint frissen őrölt só és bors
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál libazsír
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, a közepébe ássunk mélyedést, a vajat morzsoljuk bele. A langyos vízbe keverjük bele a sót és az ecetet, majd adjuk a liszthez, sima, hólyagos tésztát gyúrjunk belőle (15-20 percig is eltarthat a munkafolyamat), majd formáljunk belőle cipót, tegyük tiszta tálba, a tetejét kenjük meg vékonyan olvasztott zsírral, letakarva 30 percig pihentessük.
Tiszta, nagy abrosszal fedjük le az étkezőasztalt, enyhén szórjuk meg liszttel a pihent tésztát és az abroszt, majd a tésztát tegyük a terítő közepére. A cél, hogy a tésztát minél vékonyabbra kihúzzuk egészen az asztal végéig. Először óvatosan, nyújtófa segítségével lapítsuk ki, majd a tészta alá nyúlva az ujjaink segítségével húzzuk a tésztát egészen az asztal végéig, a lelógó részeket pedig vágjuk le.
Töltelék:
A káposztát reszeljük le, majd sózzuk meg és 15 percig hagyjuk állni, utána nyomkodjuk ki a levet a káposztából és kezdjük el libazsíron dinsztelni. A káposztát sóval és borssal ízlésünk szerint ízesítsük, pirítsuk aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni.
A réteslapot szórjuk meg zsemlemorzsával, majd a dinsztelt káposztával borítsuk be a tésztát. A töltelékkel gazdagított tésztát a terítő segítségével szorosan tekerjük fel. A réteskígyókat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, majd felvert tojással kenjük meg, 180 fokra előmelegített sütőbe tolva 20-30 perc alatt süssük pirosra.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!