Nagyiféle káposztás rétes házi tésztából: a ropogós lapok közt fűszeres töltelék bújik meg

krcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A káposztás rétes magában falatozva is nagyon finom, de sült liba vagy kacsacomb mellé is kínálható.

A családomban a rétesnek nagy hagyománya van. Apukám és a testvérem legnagyobb kedvence, egy hatalmas tálca jól megpakolt rétessel le lehet őket venni a lábukról, olyan jó kedvük lesz tőle, mintha nyertek volna a lottón. Ezt a keresztanyukám is tudja, aki művészi szinten, játszi könnyedséggel húzza a rétestésztát. Tudva a családom férfi tagjainak gyengeségét, mindig gazdagon pakolt rétesekkel várja őket, olyan nagy mennyiségben szokta készíteni, hogy rétescsomagokkal érkeznek haza tőle, és olyankor bármerre nézünk a konyhában, rétes kacsint vissza ránk.

Az egyik nagy kedvenc a káposztás változat, amit még köretként is lehet kínálni sült liba vagy kacsacomb mellé. A káposztás tölteléket nagyon sok változatban lehet elkészíteni, vannak háztartások, ahol plusz zsírral kenik meg a tésztát, amire a káposzta kerül, de tejföllel is érdemes meglocsolni. Mi egy kis zsemlemorzsával hintjük meg a tésztát, mert ha netán a káposzta enged egy kis vizet, az felszívja majd. A káposztát libazsíron szoktuk dinsztelni, úgy sokkal finomabb lesz, és csak sót és borsot használunk ízesítésnek. Van, aki cukrot is szokott beletenni, de nálunk kimarad belőle.

Káposztás rétes

krct

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta:

  • 50 dekagramm liszt
  • 5 dekagramm vaj vagy zsír
  • 3 deciliter langyos víz
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 darab tojás (a kenéshez)

Töltelék:

  • 1 kilogramm káposzta
  • ízlés szerint frissen őrölt só és bors
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál libazsír
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, a közepébe ássunk mélyedést, a vajat morzsoljuk bele. A langyos vízbe keverjük bele a sót és az ecetet, majd adjuk a liszthez, sima, hólyagos tésztát gyúrjunk belőle (15-20 percig is eltarthat a munkafolyamat), majd formáljunk belőle cipót, tegyük tiszta tálba, a tetejét kenjük meg vékonyan olvasztott zsírral, letakarva 30 percig pihentessük.

Tiszta, nagy abrosszal fedjük le az étkezőasztalt, enyhén szórjuk meg liszttel a pihent tésztát és az abroszt, majd a tésztát tegyük a terítő közepére. A cél, hogy a tésztát minél vékonyabbra kihúzzuk egészen az asztal végéig. Először óvatosan, nyújtófa segítségével lapítsuk ki, majd a tészta alá nyúlva az ujjaink segítségével húzzuk a tésztát egészen az asztal végéig, a lelógó részeket pedig vágjuk le.

Töltelék:

A káposztát reszeljük le, majd sózzuk meg és 15 percig hagyjuk állni, utána nyomkodjuk ki a levet a káposztából és kezdjük el libazsíron dinsztelni. A káposztát sóval és borssal ízlésünk szerint ízesítsük, pirítsuk aranybarnára, majd hagyjuk kihűlni.

A réteslapot szórjuk meg zsemlemorzsával, majd a dinsztelt káposztával borítsuk be a tésztát. A töltelékkel gazdagított tésztát a terítő segítségével szorosan tekerjük fel. A réteskígyókat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, majd felvert tojással kenjük meg, 180 fokra előmelegített sütőbe tolva 20-30 perc alatt süssük pirosra.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük