Selymes karácsonyi madártej – A tojáshabot pirított mandula és karamellszósz borítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A madártej az a szó, amit ha kiejtek a számon, a család összes tagja felkapja a fejét és mosolyogni kezd.
A finom madártej minden étkezést megkoronáz, tökéletes desszert - miért ne lenne így karácsonykor is? Nem is baj, ha a rengeteg bejgli, zserbó és vaníliás kifli közé beiktatunk egy könnyedebb édességet, ami akár reggelire is jól fog esni. A család még hálás is lesz a változatosságért. A nap bármely szakában ehetjük, ünnepekkor ez is megengedett.
A madártej elkészítése nem bonyolult, inkább odafigyelést és jelenlétet igényel, figyelni a tejre, a habgaluskákra, és a megfelelő állag elérésére. A legfontosabb, hogy először a forró tejet kis adagokban keverjük a tojáshoz és ne fordítva, mert különben az egész összeugrik, és édes rántottát kapunk. Ami szerintem még fontos, hogy minél magasabb zsírtartalmú tejet használjunk, én 3,6-ost vettem, érezni a különbséget.
Ha már karácsony, ilyenkor érdemes ünnepibb köntösbe öltöztetni ezt az édességetis, én egy kis olvasztott karamellt és pirított mandulát tettem a habgaluskákra. Nem jár sokkal több munkával, de nagyon szép, mutatós és nem utolsósorban különleges madártejünk lesz.
Karácsonyi madártej
Hozzávalók 6 adaghoz
- 7 darab tojás
- 1.2 liter tej (teljes)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 150 gramm cukor
- 1 marék szeletelt, blansírozott mandula
- 2 darab vajkaramella
- 10 gramm vaj
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéhez keverjünk egy csipet sót, kezdjük el felverni, majd adjunk hozzá egy zacskó vaníliás cukrot és a kimért cukormennyiségből egy evőkanállal, így verjük kemény habbá.
A tejet lassú tűzön forraljuk fel, keverjünk hozzá egy evőkanál cukrot, valamint a vaníliaaromát. Ha nem akarjuk, hogy a tej leégjen, egy ujjnyi vizet öntsünk a lábasba, és úgy öntsük bele a tejet. Ha a tej forr, vegyük lejjebb a gázt, a felvert fehérjéből szaggassunk bele habgaluskákat, főzzük őket lefedve pár percig, majd szedjük ki őket egy tálba. Zárjuk el a gázt.
A tojássárgáját keverjük össze a maradék cukorral és verjük habosra. Keverjünk egy kevés tejet a sárgájához, majd folytassuk a műveletet egészen addig, amíg a keverék kicsit felhígul. Öntsük a cukros tojást folyamatosan kevergetve a tejhez, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a mandulákat.
A madártejet kanalazzuk tálkákba, tegyünk rá a habgaluskákból.
A karamellkrémhez ajánlok egy szuper receptet, de ha kisebb mennyiséget szeretnénk, akkor készíthetjük sima vajkaramellával és egy kis vajjal is. Tegyük a vajkaramellákat és a vajat egy edénybe, öntsünk hozzá egy pici vizet, kis lángon olvasszuk fel. Még forrón csorgassunk belőle ízlés szerint a habgaluskákra, majd szórjunk rá egy keveset a pirított mandulából.
Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, és hidegen fogyasszuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors