Gesztenyés Wellington bélszín: Gordon Ramsay karácsonyi kedvence

wbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A marha Wellington fenséges fogás, Gordon Ramsay egyik legnagyobb kedvence, ami a séf karácsonyi asztalán mindig helyet kap.

Ahány ház, annyi szokás, a klasszikus Wellington sok változatban elkészíthető - Gordon Ramsay is vitt bele egy kis újítást, amitől sokkal ünnepibb és még finomabb lett. A bélszínt ízletes gombapüré öleli körbe, amihez a séf gesztenyét kevert, ezzel erősítve a karácsony jellegzetes ízeit.

A Wellington készítésénél fontos, hogy kiváló alapanyagokkal dolgozzon az ember. A marha legnemesebb részéből szokás készíteni, de szűzpecsenyével is helyettesíthető. Ramsay a receptjében szárazabb sonkával tekeri körbe a húst, de ez akár el is hagyható. A Wellington elkészítése egyáltalán nem nehéz, kicsit drága mulatság, de karácsonykor megéri meglepni a családot a különlegességgel.

Karácsonyi Wellington bélszín

wellington

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 1 darab marhabélszín (900g)
  • ízlés szerint frissen őrölt só és bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál mustár
  • 8 szelet pármai sonka
  • 500 gramm leveles tészta
  • kevés liszt
  • 2 darab tojássárgája (kenéshez)

Gombapüré:

  • 700 gramm barna csiperkegomba
  • 1 marék főtt gesztenye
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A bélszínt tisztítsuk meg a hártyás részektől, majd sózzuk és borsozzuk meg. Az olajat serpenyőben forrósítsuk fel, a húst tegyük bele, 5 perc alatt minden oldalát pirítsuk barnára. A húst tegyük tányérra, amíg még forró, kenjük meg mustárral, tegyük félre.

A feldarabolt gombát, főtt gesztenyét és fokhagymát tegyük robotgépbe, sóval és borssal ízesítsük, turmixoljuk finom textúrájúra. A gombapürét kanalazzuk serpenyőbe, forrósítsuk fel és keverjük hozzá a kakukkfüvet. Várjuk meg, míg a serpenyőből a fölösleges víz elpárolog, a pürét terítsük tálcára és hagyjuk kihűlni.

Tiszta munkafelületre fektessünk nagyobb darab fóliát, amire helyezzük rá a sonkaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást (a szeletek közt ne legyen hézag). Spatula segítségével a gombapürét kenjük rá a sonkára. A bélszínt fektessük a gomba közepére, majd a fólia széleit szorosan fogjuk meg, a gombával megkent sonkaszeleteket hajtsuk a bélszínre úgy, hogy szabályos hengerformát kapjunk. A fólia két végét szorosan kössük meg, 15-20 percre tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Enyhén lisztezett felületen a leveles tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg felvert tojássárgájával. A bélszínt csomagoljuk ki a fóliából és fektessük a tészta közepére. A fölösleges tésztát vágjuk le, csak annyit hagyjunk meg, amennyibe kényelmesen be tudjuk csomagolni a húst. A maradék tésztát díszítésnél felhasználhatjuk, de nem muszáj. A tésztát borítsuk a húsra, csomagoljuk be, nyomkodjuk össze a széleit. A tészta két végét összecsippentve zárjuk le, formáljuk henger alakúra, amit folpacka csomagolva 10-15 perce tegyünk hűtőbe.

Sütés előtt a tésztát csomagoljuk ki, fektessük tepsire, kenjük meg a felvert tojássárgájával, sózzuk, majd 190 fokos előmelegített sütőben 35-45 percig süssük, majd sülés után pihentessük 15-20 percet. A szeleteket kínáljuk tetszőleges körettel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük