Selymes, joghurtos karalábéfőzelék medvehagymával - Tavaszi kedvencek találkozója
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
A karalábé tavasszal kötelező. Finom, egészséges, remekül felhasználható alapanyag. Megtölthetjük, készíthetünk belőle levest vagy éppenséggel főzeléket.
Alább erre kerítünk sort. Ez a főzelék az egyik legnagyobb tavaszi kedvencem. Gyakran készítem ilyenkor, mikor már friss, zsenge a karalábé.
A göcsörtös téli karalábé lutri, sokszor fás, kemény, mire megpucoljuk, nem marad belőle semmi.Többször próbálkoztam már vele, mindhiába, abból ilyet nem lehet készíteni. Az igazat megvallva nem is nagyon tudom, mi másra lehet felhasználni a kis fás gumókat, azon kívül, hogy belefőzzük a levesbe vagy az alaplébe.
A zsenge karalábé
De mindegy is, hiszen most itt a tavasz, puha a karalábé, és nem kell tőle tartani. A levelét, sőt még a héját sem szabad kidobni. Rögtönözhetünk belőlük egy jó kis alaplevet, és azzal önthetjük fel a főzeléket.
Alaplé
A saját alkatrészekből főtt alaplé készítése pofonegyszerű. Tegyük a megmosott leveleket és a héjakat annyi vízbe, amennyi ellepi, majd főzzük nagyjából 10 percig. Ekkor szűrjük le, használható is.
Ami a habarást illeti, szabad a vásár. Én kecskejoghurtot szoktam használni, mert kedvelem a jellegzetes, fanyar ízét. De hagyományos tehéntejből készült joghurttal, tejföllel is kiváló. A kalandosabb kedvűek, laktózérzékenyek, illetve akik nem fogyasztanak tejterméket, akár kókuszjoghurttal is készíthetik
Karalábéfőzelék medvehagymával
Hozzávalók 3 adaghoz
- 3 darab karalábé
- 4 darab újhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
- 500 milliliter alaplé vagy víz
- ízlés szerint só
- 3 deciliter joghurt vagy tejföl vagy kókusztej
- 2 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 marék medvehagyma
Elkészítés:
Az újhagymát felkarikázzuk, kevés olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a karalábét, átforgatjuk, néhány percig fedő alatt pároljuk. Felöntjük alaplével, sózzuk és ízlés szerint roppanósra vagy puhára főzzük.
A joghurtot - én kecskejoghurtot használtam -, a tejfölt vagy a kókusztejet a liszttel, néhány kanál meleg alaplével csomómentesre keverjük. A főzelékhez öntjük, és kevergetve besűrítjük azt. Egy citrom reszelt héjával és néhány csepp citromlével ízesítjük.
A medvehagymát megmossuk, a szárát lecsípjük, apróra daraboljuk, és a főzelékhez adjuk. Kóstoljuk meg, és ha kell még, sózzuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!