Krémes karalábéleves egyszerűen – Friss zöldfűszerrel még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tavasz egyik legegészségesebb zöldsége a karalábé, nemcsak az ára kedvező, hanem ilyenkor zsenge igazán.
A karalábét van, aki nem kedveli, pedig nagyon egészséges és nem mellesleg jó árban kapható zöldség. Bár nyersen sokan szeretik elrágcsálni, főzve már kevésbé rajonganak érte, pedig ha zsenge, nagyon ízletes ételek készíthetők belőle.
A karalábé C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé, illetve jelentős mennyiségű B-vitamin, kálium, kalcium és vas is található benne. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrába is tökéletesen beleillik, rengeteg rostot tartalmaz, így segíti az emésztést is.
Készíthetsz belőle töltött karalábét vagy laktató kolbászos krémlevest. Az alábbi recept egy gyors változat, amelyhez nagyon jól illenek a zöldfűszerek, valamint tejszín teszi selymessé.
Karalábéleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 fej karalábé
- 1 liter alaplé (zöldség)
- 200 milliliter tejszín
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint bazsalikom
- ízlés szerint oregánó
Elkészítés:
A karalábét pucoljuk meg és kockázzuk fel. Az alaplevet öntsük egy lábasba, majd főzzük meg benne a karalábékockákat. Egy keveset vegyünk ki a levesből és a tejszínnel pürésítsük. Öntsük vissza a lábasba, majd forraljunk egyet rajta. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images