Darált hússal töltött karalábé tejszínes-kapros mártásban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karalábéról a menzás karalábéleves jut eszembe, illetve az a levesnek nevezett valami, amiben a sárgarépadarabokon kívül fás karalábékockák is úszkáltak. Azt hittem, hogy zsenge változata nem is létezik. 

Amikor anyu főzött belőle levest, félve kóstoltam meg, de aztán éreztem, hogy bizony nem minden karalábé fás. Ez a felfedezés még bátrabbá tett, szintet léptem, nyersen is megkóstoltam, és úgy is nagyon megszerettem.

A karalábé igazi szuperélelmiszer

A karalábé úgynevezett szuperélelmiszer, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz a szervezetünk számára könnyen hasznosuló tápanyagokat, amik persze nyersen érvényesülnek a legjobban.

A karalábé C-vitamin tartalma magasabb, mint a citromé, jelentős a B-vitamin, a kálium, kálcium és vas tartalma is. Megtalálható benne számos antioxidáns. Kalóriatartalma nagyon alacsony, viszont rengeteg rostot tartalmaz, így segíti az emésztést. 

A töltött karalábé trükkje

Karalábéból levest, sőt főzeléket is készíthetünk, de szuper egytálételt is, ha kivájjuk a belsejét és megtöltjük. Tehetünk bele darált húst, de ha vegetáriánus változatot szeretnénk, akkor zöldségekkel is telepakolhatjuk, kicsit ragussá varázsolva. Ez most egy húsos változat, könnyű, de mégis laktató. Egyetlen kis trükk van benne: egy jó alaplét kell hozzá készíteni, de ahhoz is találhatunk receptet itt

Darált hússal töltött karalábé

töltött karalábé recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 darab karalábé
  • 40 dekagramm darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet bors
  • 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 darab tojás
  • 2 deciliter tejszín
  • 1 marék kapor
  • 2 deciliter alaplé
  • 5 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A karalábékat meghámozzuk, kivájjuk a közepüket.

A darált húst összekeverjük a tojással, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal. A kivájt karalábédarabokat egy kis hagymán megdinszteljük, hozzákeverjük a darált húsos masszához, és visszatöltjük a karalábéba. A töltött paprikához hasonlóan, itt is készíthetünk olyan húsgombócokat, amiket nem töltünk vissza, talán úgy a gyerekek is szívesebben megeszik.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsünk egy alaplevet, amit öntsünk a karalábék alá. Takarjuk le őket fóliával, és tegyük a sütőbe fél órára. Ha megpárolódott, vegyük ki őket.

Vajjal, egy kis liszttel és apróra vágott petrezselyemmel és kaporral készítsünk világos rántást, majd vegyük le a tűzről, és ízlés szerint egy kis tejszínt is keverjünk hozzá. Ezzel a lével locsoljuk meg a karalábékat.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük