
Egyszerű, mégis fejedelmi tepsis fogás a karfiolgratin – Sok sajt teszi varázslatossá

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Kiadós és ízletes darált húsos egytálétel: sült krumpli gazdagítja

Medvehagymás gombafejek a sütőből: tavaszi fogás kevés munkával

Gusztusos, baconnel körbetekert csirkemáj: egyszerű, de isteni

Puha, kevert tésztás mandulatorta: tejföltől omlós a sütemény

Sűrű tárkonyos csirkeraguleves: ezután nincs szükség második fogásra
A csőben sült krémes fogásokra lehetetlen nemet mondani. Gyorsan, néhány alapanyagból emlékezetes köretet, előételt vagy főételt szervírozhatunk, mellyel garantáltan sikert aratunk az étkezőasztalnál.
A gratinos ételek gyerekkorom óta a kedvenceim közé tartoznak, lehet krumplis, brokkolis vagy karfiolos verzió, örömmel fogadom. A csőben készült krémes, legtöbbször sajtban gazdag gratinba főzve vagy nyersen kerülnek zöldségek, értem ezt úgy, hogy van, aki előfőzi a zöldségeket, így gyorsabban megpuhulnak a sütőben.
A mamám mindig előfőzte őket, ha utána csőben sütött - sokáig én is így csináltam, amíg a kedvenc séfem, Bobby Flay karfiolgratin-receptjét ki nem próbáltam. Flay változatában nem főzzük elő a karfiolt, csak kis rózsákra szedjük, amiket hőálló tálba helyezünk. A séf nem sajnálja a magas zsírtartalmú tejszínt, plusz háromféle sajttal teszi tökéletessé a tepsiben sült karfiolt. Az így készült gratin magában fogyasztva is tökéletes, tartalmas és ízletes, de nyugodtan kínálhatjuk köretként is.
A receptben megadott hozzávalók ízlés szerint növelhetőek vagy csökkenthetőek, ha szeretnénk, hogy enyhén csípős legyen a gratin, cayenne-borssal is fűszerezhetjük.
Karfiolgratin

Hozzávalók -+ személyre
- 1 fej karfiol
- 1 dl tejszín
- 15 dkg sajt (Monterey Jack)
- 10 dkg parmezán
- 15 dkg kecskesajt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd helyezzük jénaiba vagy bármilyen hőálló edénybe/tepsibe.
A rózsákat locsoljuk meg tejszínnel, majd szórjuk meg Monterey Jack sajttal és parmezánnal. Sózzuk-borsozzuk, majd egy fakanál segítségével forgassuk össze a karfiolrózsákat a tejszínes, sajtos keverékkel.
A karfiol tetejére szórjunk kecskesajtkockákat, majd mehet is a 180 fokos légkeveréses sütőbe, 25-35 percre alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Getty Images