![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A francia rakott krumpli szalonnával valami elképesztően finom
![gratin2cover](https://kep.index.hu/1/0/3101/31010/310106/31010631_2381075_5dcaad1fa99c95418352970118099514_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A francia konyha híres csőben sült fogása: krumpli selymes mártással nyakon öntve, sütőben aranybarnára sütve.
A gratin kicsit olyan, mint a rakott burgonya, krumpliból készült tepsis fogás, amit bátran alakíthatunk és ezerféle módon tálalhatunk.
Hasonló, de nem ugyanaz
A gratin nagyon vékonyra szelt burgonyakarikákból készül, amit zsírosabb tejszínnel vagy fehér színű mártással, például besamellel önthetünk nyakon. Természetesen a sajt sem hiányozhat az így készült krumpliról. A gratint köretként is szokták tálalni, de önmagában is laktató, főleg akkor, ha a krumplit sonkával vagy baconszalonnával gazdagítjuk. A rétegek alatt az ízek találkozása fenomenális, egyszerre krémes és ropogós a textúrája, egyszerű, mégis izgalmas fogás.
Burgonyagratin
![gratin2ct](https://kep.index.hu/1/0/3101/31010/310106/31010619_05732d389692ce0bcdb225276c4d3117_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 8 szelet baconszalonna
- 1 kilogramm burgonya
- 200 milliliter főzőtejszín (20%-os)
- 8 dekagramm parmezán
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés vaj
- 8 dekagramm sajt (tetejére)
Elkészítés:
A baconszalonnát vágjuk kockára.
A burgonyát pucoljuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk fel nagyon vékony karikákra. A krumplikarikákat helyezzük egy tálba. A tejszínt keverjük össze a parmezánnal, a vékonyra szelt fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Öntsük a krumplira.
Alapos keverés után pakoljuk a krumplikat enyhén kivajazott tepsibe vagy jénaiba szépen sorjában. A tetejét szórjuk meg a baconkockákkal, utána krumplival fedjük le, ezt a rétegezést addig ismételjük, míg a krumpli és a szalonna el nem fogy.
A rakott étel tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, fedjük le alufóliával, toljuk 180 fokos légkeveréses sütőbe, 25-30 perc alatt süssük meg. Tálalásnál, ha szeretnénk, friss, finomra aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!