20 perces, diétás mac’n’cheese: ress karfiol az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyik barátnőmmel gyakran küldözgetünk egymásnak főzős videókat, és az egyik alkalommal, amikor éppen gyors recepteket kerestem, bukkantam rá erre a karfiolból készült mac and cheese-re.
Első látásra szerelem volt, ráadásul tipikusan olyan ételnek tűnt, amit este is meg lehet főzni hullafáradtan, úgyhogy így is lett. Éppen a költözés kellős közepén voltunk, amikor levegőt venni - és enni is - alig van idő, de beugrott ez a recept, úgyhogy azzal a lendülettel neki is álltam.
Krémes és roppanós találkozása
Mondanom sem kell, a végeredmény elképesztően finom lett: azoknak, akik szeretik a karfiolt és a sajtokat, mindenképpen ki kell próbálniuk, mert a füstös, krémes sajtszósz és a ress, picit roppanós karfiol találkozása fenomenális, főleg egy kis friss petrezselyemmel megszórva.
Se bonyolult technológiát, se extra alapanyagokat nem igényel a recept. Egyedül arra kell figyelni, hogy a sajt tényleg jól megolvadjon, ne legyünk türelmetlenek, mert amikor még nyúlik, akkor nem jó, akkor az igazi, ha krémes és selymes szósz lesz belőle.
Mac 'n' cheese karfiolból
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm karfiol
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 120 gramm krémsajt
- 125 milliliter tejszín
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
- 120 gramm cheddar
- 120 gramm füstölt gouda
- ízlés szerint petrezselyem
- opcionális chiliszósz
Elkészítés:
Melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, 1 perc alatt pirítsuk picit meg. Tegyük rá a krémsajtot, a tejszínt, melegítsük őket össze, hogy jó krémes szósz legyen belőlük.
Ekkor mehet bele a pirospaprika, a só és bors, keverjük el őket, majd adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot és a goudát. Addig melegítsük és keverjük, amíg a sajt el nem olvad teljesen, teljesen sima, krémes állaga nem lesz.
Ekkor keverjük bele a karfiolt, alaposan forgassuk át a szószban. Ha valaki csípősre szeretné, adjon hozzá egy kis chiliszószt.
Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors