Étcsokis-mézeskalácsos kuglóf, amit a kávé bolondít meg - Karácsonyra kötelező
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az édes, omlós kuglóf. Minden évben egyre több bolti, kész verzió érhető el belőle, de szerintem azoknak mindig van egy kellemetlen utóízük. Már csak azért is érdemes házilag elkészíteni, mert az isteni, fahéjas-szegfűszeges-kávés illatokat is élvezhetjük a sütés közben.
Ez nem egy megszokott, hétköznapi kuglófrecept, több csavar is van benne. A tésztaalapba ugyanis majdnem 3 dl kávé, illetve 120 gramm csokoládé kerül, amitől nemcsak az íze lesz fenomenális, hanem az állaga is kicsit szaftosabb, ragacsosabb lesz. Ezért a kuglóf nem igényel lekvárt vagy szószokat, nem lesz száraz vagy ízetlen.
A mézeskalács-fűszerkeverék arról gondoskodik, hogy már a kuglóf illatától rögtön ünnepi hangulatba kerüljünk. Ráadásul még készül mellé egy csokoládé ganache is, ez koronázza meg a süteményt.
Étcsokis-mézeskalácsos kuglóf
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1.25 bögre kávé (lefőzött)
- 120 gramm étcsokoládé
- 0.5 bögre vaj
- 1.25 bögre cukor
- 1.25 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szegfűszeg
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál só
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 225 gramm étcsokoládé
- 250 gramm habtejszín
- opcionális kakaópor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A kávét melegítsük fel, amíg gyöngyözni nem kezd, majd öntsük rá a 120 gramm csokira, a vajra és a cukorra. Keverjük jól össze, amíg el nem olvadnak teljesen a hozzávalók és a keverék homogén állagú nem lesz.
3. Készítsük elő a kuglófformát (1,5 litereset), vajazzuk ki, majd szórjuk meg kakaóporral.
4. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fűszereket és a sót.
5. Térjünk vissza a kihűlt csokis krémünkhöz. Adjuk hozzá a tojásokat, keverjük jól el benne, majd mehet bele fokozatosan a lisztes keverék és a vaníliaaroma is. Keverjük jól össze.
6. Mehet a tészta az előkészített kuglófformába, majd 40-45 percre a sütőbe.
7. Amíg sül a kuglóf, nekiállhatunk a ganache-nak. Első lépésként lassú tűzön melegítsük fel a tejszínt.
8. A csokit vágjuk össze apró darabokra, tegyük egy hőálló tálba, és erre öntsük rá a tejszínt.
9. Fedjük le, és hagyjuk így kb. 5 percig, hogy a csoki magától megolvadjon. Utána még keverhetünk rajta párat.
10. Ha elkészült a kuglóf, várjuk meg, amíg kicsit kihűl, és öntsük rá a csoki ganache-ot. Készen is vagyunk, jó étvágyat kívánunk!
Fotó: Shutterstock