
A világ legegyszerűbb körete ez a vajas, fűszeres kelbimbó

Cikkek


A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd

Mutatós, málnás morzsasüti: zabpehelytől roppanós a tészta

Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül
Mi az, zöld, kicsi, a gyerekeket ijesztgetni lehet vele? A kelbimbó, ami való igaz nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, előnyei mellett azonban nem mehetünk el leszegett fejjel!
Ez a szépséges zöldség bár aprócska, vitamintartalma óriási, hisz fehérjetartalma magas, C- és K-vitaminban bővelkedik, csupa olyan jó dolgot tartalmaz, amely az egészségünket szolgálja. A kelbimbó a keresztes virágú zöldségek családjába tartozik, amelyek bizonyítottan segítenek egyes daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.
Ennek ellenére mégis sokan néznek rossz szemmel erre a zöldségre. Többen kellemetlen ízre panaszkodnak, hiszen tényleg nagyon könnyű elrontani a kelbimbót. Elég csak túlfőzni és ehetetlen lesz, ekkor kesernyés íze intenzívebben érezhető, ráadásul vitamintartalmából is veszít.
Mire figyeljünk?
Már a vásárlásnál résen kell lenni! Érdemes kisebb kelbimbókat választani, a nagyobbaknál sajnos előfordulhat, hogy avas az ízük. Nagyon fontos, hogy frissen, rögtön vásárlás után felhasználjuk. Sokan előbb megfőzik, majd serpenyőben továbbpirítják. Ők arra figyeljenek, ne főzzék túl a zöldséget, mert akkor menthetetlen lesz! A legjobb, ha a kelbimbókat serpenyőben kevés olajon, sóval, borssal és fokhagymával ízesítve készítjük. Nyersen is fogyaszthatjuk, vékonyan szeletelve salátába csempészhetjük. A kelbimbó egyáltalán nem unalmas, ízben gazdag, jól variálható zöldség.
Vajas kelbimbó

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm kelbimbó
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint vaj
- ízlés szerint olaj
- 80 gramm szeletelt mandula
Elkészítés:
A kelbimbót lobogó sós vízben 8 perc alatt enyhén puhára főzzük, majd leszűrjük.
Egy serpenyőbe vajat és olajat teszünk, majd amikor a vaj felolvadt, hozzáadjuk a kelbimbókat és a mandulát. Sózzuk, borsozzuk a köretet, addig hagyjuk a tűzön, míg a mandula színt kap. Ezután csak tálalni kell.
Fotó: Getty Images