
Roppanós kelkáposztával dúsított krumplipüré: ezentúl csak így fogod készíteni

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke

Citromkrém citromba töltve: friss könnyed nyári desszert

Könnyű, mégis kiadós nyári tésztasaláta: gyorsan kész van

Menta: a növény, ami túléli a kezdő balkonkertészeket is

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt
A krumplipüré a világ egyik legkedveltebb körete, melyet a megszokott változat mellett érdemes más alapanyagokkal dúsítva is kipróbálni.
Van, aki édesköménnyel, míg más dinsztelt hagymával vagy párolt zöldségekkel teszi izgalmasabbá a krémes köretet. Az biztos, hogy sok mindennel fel lehet dobni a krumplipürét, érdemes merésznek lenni, új változatokban kipróbálni.
A krumplipüré nekem is nagy kedvencem, én sajttal és roppanós kelkáposztával dúsítva szeretem a legjobban. A sajtos verziót szerecsendióval fűszerezem, a káposztásban kicsit bőkezűbben használom az őrölt fehér borsot. Az így készült köret remekül illik sült húsok mellé, akár 1-2 evőkanál kisült zsírt is adhatsz a püréhez, pluszízzel ruházza fel, amelytől még finomabb lesz.
Kelkáposztás krumplipüré

Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- 30 dkg kelkáposzta
- 4 evőkanál vaj
- fehér bors ízlés szerint
- 2 dl tej
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, majd sós vízben főzzük puhára.
A kelkáposztát vágjuk fel tetszőlegesen, majd 1-2 evőkanál vajon pároljuk roppanósra, közben ízesítsük sóval és borssal.
A megfőtt burgonyát szűrjük le, majd krumplinyomóval törjük össze, adjuk hozzá a maradék vajat és tejet, a párolt káposztát, ha szükséges, még ízesítsük sóval és borssal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors