Pillanatok alatt kész a fehérjében és vitaminokban gazdag kesuvaj

kesuvaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, ez nem is vaj, hanem zsír, de a kesuzsír elnevezés nem hangzik túl bizalomgerjesztően.

Pár éve az egyik barátom érdeklődött, hogy mit hozzon nekem ajándékba a nyaralásáról. Valamiért rávágtam, hogy egy nagy zacskó kesudiót. Imádom ezt a magot, és talán azért is esett rá a választásom, mert sokszor drágállom az árát, miközben elképesztő mennyiséget meg tudok enni belőle. A barát haza is jött, kezében egy nagy zacskó - sótlan - kesudióval. Én a sózott verzióhoz voltam hozzászokva, így némiképpen csalódottan vettem át az amúgy kedves ajándékot. A barátom hálából kapott indián nevet is: Sótlan Kesunak neveztem el.

A kesuvaj megszületése

Na, de mit lehet kezdeni egy nagy adag sótlan kesudióval? Vagy megpirítani, vagy valamilyen krémnek elkészíteni. Én utóbbit választottam, méghozzá kókuszzsír hozzáadásával.

A kesudió nagyon egészséges olajos mag, amelynek már a formája is nagyon érdekes, leginkább a babhoz vagy egy bumeránghoz hasonlít. De nem a formája, hanem a benne lévő vitaminok és tápanyagok miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ráadásul a zsírtartalma sem magas. 

Kesudióvaj

kesuvaj recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 150 gramm kesudió (nyers, sótlan)
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót szórjuk be az aprítógépbe, és daráljuk teljesen pépesre. Adjuk hozzá a sót és a kókuszzsírt, majd pépesítsük össze. Tegyük egy zárható üvegbe, tartsuk hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy jól kenhető legyen. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük