Pillanatok alatt kész a fehérjében és vitaminokban gazdag kesuvaj
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, ez nem is vaj, hanem zsír, de a kesuzsír elnevezés nem hangzik túl bizalomgerjesztően.
Pár éve az egyik barátom érdeklődött, hogy mit hozzon nekem ajándékba a nyaralásáról. Valamiért rávágtam, hogy egy nagy zacskó kesudiót. Imádom ezt a magot, és talán azért is esett rá a választásom, mert sokszor drágállom az árát, miközben elképesztő mennyiséget meg tudok enni belőle. A barát haza is jött, kezében egy nagy zacskó - sótlan - kesudióval. Én a sózott verzióhoz voltam hozzászokva, így némiképpen csalódottan vettem át az amúgy kedves ajándékot. A barátom hálából kapott indián nevet is: Sótlan Kesunak neveztem el.
A kesuvaj megszületése
Na, de mit lehet kezdeni egy nagy adag sótlan kesudióval? Vagy megpirítani, vagy valamilyen krémnek elkészíteni. Én utóbbit választottam, méghozzá kókuszzsír hozzáadásával.
A kesudió nagyon egészséges olajos mag, amelynek már a formája is nagyon érdekes, leginkább a babhoz vagy egy bumeránghoz hasonlít. De nem a formája, hanem a benne lévő vitaminok és tápanyagok miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ráadásul a zsírtartalma sem magas.
Kesudióvaj
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm kesudió (nyers, sótlan)
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A kesudiót szórjuk be az aprítógépbe, és daráljuk teljesen pépesre. Adjuk hozzá a sót és a kókuszzsírt, majd pépesítsük össze. Tegyük egy zárható üvegbe, tartsuk hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy jól kenhető legyen.
Fotó: Getty Images