![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pillanatok alatt kész a fehérjében és vitaminokban gazdag kesuvaj
![kesuvaj](https://kep.index.hu/1/0/2987/29877/298777/29877739_2293659_1c4153a42c1c8124646b6becca8cc12c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, ez nem is vaj, hanem zsír, de a kesuzsír elnevezés nem hangzik túl bizalomgerjesztően.
Pár éve az egyik barátom érdeklődött, hogy mit hozzon nekem ajándékba a nyaralásáról. Valamiért rávágtam, hogy egy nagy zacskó kesudiót. Imádom ezt a magot, és talán azért is esett rá a választásom, mert sokszor drágállom az árát, miközben elképesztő mennyiséget meg tudok enni belőle. A barát haza is jött, kezében egy nagy zacskó - sótlan - kesudióval. Én a sózott verzióhoz voltam hozzászokva, így némiképpen csalódottan vettem át az amúgy kedves ajándékot. A barátom hálából kapott indián nevet is: Sótlan Kesunak neveztem el.
A kesuvaj megszületése
Na, de mit lehet kezdeni egy nagy adag sótlan kesudióval? Vagy megpirítani, vagy valamilyen krémnek elkészíteni. Én utóbbit választottam, méghozzá kókuszzsír hozzáadásával.
A kesudió nagyon egészséges olajos mag, amelynek már a formája is nagyon érdekes, leginkább a babhoz vagy egy bumeránghoz hasonlít. De nem a formája, hanem a benne lévő vitaminok és tápanyagok miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ráadásul a zsírtartalma sem magas.
Kesudióvaj
![kesuvaj recept](https://kep.index.hu/1/0/2987/29877/298777/29877751_ff504369406f4d27039bf72b80b00657_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm kesudió (nyers, sótlan)
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A kesudiót szórjuk be az aprítógépbe, és daráljuk teljesen pépesre. Adjuk hozzá a sót és a kókuszzsírt, majd pépesítsük össze. Tegyük egy zárható üvegbe, tartsuk hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy jól kenhető legyen.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!