Vaníliás kevert kuglóf a mama régi receptje alapján: a tészta napokig megőrzi puhaságát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kuglóf készülhet kelt tésztából és sütőporral gazdagított lágy masszából is, látványos, édes finomság, amit érdemes gyakran készíteni.
Sok háztartásban a kuglóf ünnepi finomságnak számít, ezért kizárólag jeles napok alkalmával készül. Nos, számomra elképzelhetetlen, hogy a puha, illatos tésztájú sütemény csak néhanapján kerüljön az asztalra, hisz az egyik legfinomabb édesség, amit változatosan lehet elkészíteni, többféle ízben, és még a látványt is lehet cifrázni.
A kuglóf nem csak egy szép desszert, a régi kedvenc napindítónak is tökéletes, jólesik elfogyasztani egy pohár tej, kakaó vagy kávé mellé. Az egyszerű kevert tésztás változat pedig mindenféle macera nélkül készül, csak össze kell keverni az alapanyagokat, formába simítani, majd megvárni, amíg megsül.
A kuglóf nálam a mamám receptje alapján készül, ez egy nagyon egyszerű alap, amire lehet építkezni. A bekevert tésztát szét lehet választani, majd az egyikbe kakaót keverni, így két színt lehet rétegezni a formában.
A sima fehér alapot vanília helyett rummal, citrom reszelt héjával és levével is meg lehet bolondítani, de még dió, kókusz, mandula vagy csokoládé is keverhető a lágy tésztába. A kész kuglófra bevonat is kerülhet, amitől sokkal látványosabb lesz, de simán porcukorral meghintve is tökéletes lesz. A mamaféle kuglóf tésztája puha és szaftos, kellemes állagát napokig képes megőrizni, persze csak akkor, ha marad belőle.
Kevert vaníliás kuglóf
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dekagramm liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 4 darab tojás
- 25 dekagramm vaj
- 20 dekagramm cukor
- 3.5 deciliter tej
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a sütőport.
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd egyenként adagolva a tojásokat is dolgozzuk hozzá, utána a tejet, vaníliakivonatot és a sütőporos lisztet is keverjük a masszába.
A simára kevert tésztát öntsük kivajazott formába, 180 fokos előmelegített sütőben 30-45 perc alatt süssük meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors