Egyszerű kézműves kenyér 4 hozzávalóból – 10 perc vele a tényleges munka

kézműveskenyér
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bár nagyon sok ideig kell pihennie a tésztának, a te idődből és energiádból csak minimálisat kell rászánni.

Nem csalás, nem ámítás, tényleg összesen 4 hozzávalóból készül ez a házi kenyér, ráadásul a tényleges munka nem több vele 5 percnél. A passzív ideje viszont sok, legalább 8, de akár 24 órát kell pihentetni a kenyeret, hogy igazán foszlós és lukacsos legyen a tésztája.

Ezt a tésztát nem kell dagasztani, nem kell gyúrni, csak összekeverni, gombóccá formálni és megsütni, cserébe viszont tényleg meg kell adni neki a hosszú órákig tartó pihenőidőt. Érdemes este összeállítani a tésztát, reggel pedig megformázni és ropogósra sütni.

Mire kell még figyelni?

Fontos, hogy kézmeleg vizet kell használni, különben az élesztő nem fog felfutni - a víz ne is legyen forró, de ne is legyen hideg.

A kenyeret mindenképpen magas peremű, hőálló tálban kell sütni, tényleg olyan edényt válassz erre a célra, amelyik bírja a 230 fokot is. Ha van teteje, az sem hátrány, de ha nincs, alufóliával is le lehet takarni. A tálat a sütővel együtt kell előmelegíteni, nehogy megrepedjen a hirtelen hőváltozástól, illetve a kenyér sem fog beleragadni, ha már rögtön forró tálba kerül.

Kézműves kenyér

kézműveskenyér2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 420 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 0.5 teáskanál porélesztő
  • 375 milliliter meleg víz
  • opcionális cukor/méz
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük hozzá a sót, a porélesztőt és a vizet. Keverjük alaposan össze egy fakanál segítségével, míg össze nem áll a massza - nem kell megijedni, nem lesz belőle gyúrható tészta. Fedjük le fóliával a tálat, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni legalább 8, legfeljebb 24 órát. Szép buborékosnak kell lennie, mikor lejárt az idő. Ha tudjuk, hogy nem lesz rá ennyi időnk, érdemes megduplázni az élesztő mennyiségét, illetve 1 teáskanál cukrot/mézet is hozzáadni, hogy gyorsabban meginduljon a tészta.

Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre, formáljunk belőle gombócot, ha túl lágy, egy kis lisztet lehet hozzáadni. Tegyük sütőpapírra a gombócot, majd fedjük le, hagyjuk így is 30 percet pihenni.

Amíg pihen a tészta, addig egy magas peremű tűzálló tálat tegyünk a sütőbe, majd melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

A kenyér tetejébe vágjunk egy X-et, majd a sütőpapír segítségével tegyük át a forró tűzálló tálba. A tálat fedjük le, ha van teteje, azzal, ha nincs, fóliával. 

Fedővel együtt süssük 30 percig, majd vegyük le a tetejét, tegyük vissza 15 percre, míg a külseje aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon