Kis munka, nagy jutalom, a zsírja pedig az extra bónusz
Sült máj szőlővel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ősz áldás, de egyben átok is a háziasszonyokon. Mivel rengetegféle csodás termés van ilyenkor, nem igazán kell töprengeni, hogy miből főzzünk vajon, ugyanakkor az ember emiatt néha nyomasztva is érzi magát: itt ez a rengeteg csodás termés, és még nem főztem...ööö... rókagombás rizottót pak choi salátával.
Mondjuk, ez utóbbit nem is most fogunk, szőlős csirkemájat viszont igen, mert nehogy már pont a szőlő maradjon ki a rendes kaja alapanyagok közül idén ősszel! Ez a recept egyébként azért is jó, mert pont úgy kezdődik, ahogy a házi májkrém: a májat konfitáljuk. Rögtön meg is magyarázzuk ezt a konfitálás hókuszpókuszt: alacsony hőmérsékleten, zsírban hőkezeljük. Ék egyszerű, de nagyszerű módszer, hogy a máj ne keményedjen meg.
Ha okosak vagyunk, akkor rögtön dupla adag májat készítünk így elő, és ami nem megy a szőlő mellé vacsorára, azt belezúdítjuk a kutterbe (vagy beletoljuk a botmixert), hűtjük, és máris kész az isteni házi májkrém. A zsírból kiemelt májakból pedig a szőlős máj készül.
Édes-sós-kesernyés ízkombináció
A kesernyés máj és az édes szőlő kombinációja rendkívül kívánatos, ráadásul tényleg nem egy gasztronómiai bravúr elkészíteni. Ha már készen van a máj, csak a saját zsírján megfuttatjuk még egy kicsit a szőlőszemeket, fűszerezzük kakukkfűvel, és ezzel az édes-gyümölcsös-fűszeres mártással öntjük nyakon a májat. Még egy szelet pirítós, és kész is a mennyei vacsora.
Szőlős konfitált máj
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab csirkemáj
- 20 dekagramm liba- vagy kacsazsír
- 20 dekagramm szőlő
- 1 ízlés szerint só&bors
- 1 ízlés szerint kakukkfű
Elkészítés:
Nagyjából háromnegyed óra múlva már biztosan elkészül, ha szétvágunk egy darabot, láthatjuk, hogy már nem véres a közepe.
Közben félbevágjuk a szőlőszemeket, ha akarjuk, ki is magozhatjuk.
A zsírból kiemelünk 3 evőkanállal egy serpenyőbe, felhevítjük. Rádobjuk a szőlőszemeket, fűszerezzük kakukkfűvel, sózzuk, és addig melegítjük, időnként rázogatva, amíg a szőlő meg nem szottyad kissé.
Amikor kész, elzárjuk. Tányérra helyezünk fejenként 1-1 csirkemájat, nyakon öntjük a szőlős mártással, és a tányéron sózzuk. Pirítóssal tálaljuk.
A visszamaradt zsírt hűtőbe tesszük, és időnként rájárunk. Kenyérre kenve isteni.
Fotó: Shutterstock