Klasszikus zserbó családi recept alapján: sok dió és lekvár kerül bele

Zserbo c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy Kevin nélkül, úgy zserbó nélkül sincs karácsony. Így készítsd a klasszikust, és egy morzsa sem marad belőle!

Alapvetően reformer konyhatündérnek vallom magam: szeretek kísérletezni, alternatív megoldásokat kipróbálni, és sok figyelmet fordítok a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre. Vannak azonban ételek, amelyek úgy jók, ahogy vannak, és bűn lenne bármit is változtatni rajtuk. Többek között a zserbó is ilyen számomra. Egyrészt azért, mert karácsonykor belefér pár kiskapu, másrészt pedig azért, mert anyukám receptje alapján készül, és elfogultság ide vagy oda, az övé a világ legjobb zserbója.

Minden szempontból a hagyományos módszer szerint és alapanyagokból készül, a porhanyós lapokat sok-sok dió és baracklekvár gazdagítja. A tetejére is kakaóporból és olajból készült csokimáz kerül, nem pedig az olvasztott csokoládés változat. Az anyukámé egy négylapos zserbó, és ha igazán mutatós süti a célod, akkor mindenképpen így készítsd te is.

A receptben megadott mennyiségek egy nagyobb, 28x40 cm-es tepsihez elegendők.

Klasszikus zserbó

Zserbo

Hozzávalók 10 adaghoz

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 1 csipet
  • 100 g cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 150 ml langyos tej
  • 250 g margarin
  • 1 db tojás
  • liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez:

  • 1 nagy üveg baracklekvár (kb. 600 g)
  • 300 g darált dió
  • 200 g cukor

A csokimázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 2 ek holland kakaópor (min. 20%-os)
  • 3 ek forró víz
  • 2 ek olaj (semleges ízű)
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe egy csipet cukorral, és pár percre tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, és morzsoljuk el benne a margarint. Adjuk hozzá a tojást is, majd a tejben felfuttatott élesztőt, és gyúrjuk összeálló, ruganyos résztává.

Osszuk négy egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújtsunk mindegyikből szabályos téglalapformákat, akkorákat, amekkora a tepsink.

Helyezzük az első lapot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük meg a lekvár harmadával, majd szórjuk rá a cukorral elkevert darált dió szintén egyharmadát. Jöhet sorban a második és a harmadik lap, és ezekre is rétegezzünk lekvárt és cukros diót. A negyedik lapot is simítsuk az előzőkre, és egy villával alaposan szurkáljuk meg. Ezzel a módszerrel nem púposodik fel a tészta sütés közben.

A sütit pihentessük meleg helyen egy órát, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.

Hagyjuk langyosra hűlni.

Közben a főzés nélküli csokimázhoz keverjük össze a porcukrot a kakaóporral, adagoljuk hozzá a forró vizet és az olajat, és keverjük teljesen simára. Rögtön kanalazzuk a zserbó tetejére, és simítsuk el rajta.

Hagyjuk teljesen megdermedni, és csak azután szeleteljük.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük