
Klasszikus zserbó családi recept alapján: sok dió és lekvár kerül bele

Ahogy Kevin nélkül, úgy zserbó nélkül sincs karácsony. Így készítsd a klasszikust, és egy morzsa sem marad belőle!
Alapvetően reformer konyhatündérnek vallom magam: szeretek kísérletezni, alternatív megoldásokat kipróbálni, és sok figyelmet fordítok a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre. Vannak azonban ételek, amelyek úgy jók, ahogy vannak, és bűn lenne bármit is változtatni rajtuk. Többek között a zserbó is ilyen számomra. Egyrészt azért, mert karácsonykor belefér pár kiskapu, másrészt pedig azért, mert anyukám receptje alapján készül, és elfogultság ide vagy oda, az övé a világ legjobb zserbója.
Minden szempontból a hagyományos módszer szerint és alapanyagokból készül, a porhanyós lapokat sok-sok dió és baracklekvár gazdagítja. A tetejére is kakaóporból és olajból készült csokimáz kerül, nem pedig az olvasztott csokoládés változat. Az anyukámé egy négylapos zserbó, és ha igazán mutatós süti a célod, akkor mindenképpen így készítsd te is.
A receptben megadott mennyiségek egy nagyobb, 28x40 cm-es tepsihez elegendők.
Klasszikus zserbó

Hozzávalók 10 adaghoz
A tésztához:
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 100 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 150 ml langyos tej
- 250 g margarin
- 1 db tojás
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 1 nagy üveg baracklekvár (kb. 600 g)
- 300 g darált dió
- 200 g cukor
A csokimázhoz:
- 150 g porcukor
- 2 ek holland kakaópor (min. 20%-os)
- 3 ek forró víz
- 2 ek olaj (semleges ízű)
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe egy csipet cukorral, és pár percre tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, és morzsoljuk el benne a margarint. Adjuk hozzá a tojást is, majd a tejben felfuttatott élesztőt, és gyúrjuk összeálló, ruganyos résztává.
Osszuk négy egyenlő részre, és lisztezett felületen nyújtsunk mindegyikből szabályos téglalapformákat, akkorákat, amekkora a tepsink.
Helyezzük az első lapot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük meg a lekvár harmadával, majd szórjuk rá a cukorral elkevert darált dió szintén egyharmadát. Jöhet sorban a második és a harmadik lap, és ezekre is rétegezzünk lekvárt és cukros diót. A negyedik lapot is simítsuk az előzőkre, és egy villával alaposan szurkáljuk meg. Ezzel a módszerrel nem púposodik fel a tészta sütés közben.
A sütit pihentessük meleg helyen egy órát, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a főzés nélküli csokimázhoz keverjük össze a porcukrot a kakaóporral, adagoljuk hozzá a forró vizet és az olajat, és keverjük teljesen simára. Rögtön kanalazzuk a zserbó tetejére, és simítsuk el rajta.
Hagyjuk teljesen megdermedni, és csak azután szeleteljük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!