Klasszikus kókuszkocka még kókuszosabb változatban: a piskótájába is kerül
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Puha piskóta, csokoládémáz és rengeteg kókusz, amiből ezúttal belülre is jutott - nekünk ez a tökéletes kókuszkocka.
A kókuszkocka örök, még akkor is, ha manapság a brownie-k és sajttorták kitúrták őket a kávézók és cukrászdák sütipultjairól. Akkor jó, ha egyszerű, nagyon puha, kakaós-kókuszos ízű és mind a tíz ujjunk maszatos lesz a fogyasztása közben.
Arra gondoltam, hogy lehetne még csokoládésabb, még kakaósabb és még kókuszosabb, ezért a piskótába - amihez a jól bevált írós kevert tésztát vettem alapul - is kókuszt tettem, az öntetbe pedig rengeteg étcsokoládé és kakaó került.
Kókuszkocka
Hozzávalók 12 darabhoz
A piskótához
- 100 gramm kókuszreszelék (+ a forgatáshoz)
- 150 gramm finomliszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 125 gramm vaj
- 3 darab tojás
- 1 deciliter joghurt
- 1 deciliter tej/kókusztej
- 150 gramm cukor
A csokoládéöntethez
- 100 gramm étcsokoládé
- 1.5 deciliter víz
- 50 gramm holland kakaópor
- 50 gramm vaj
- 100 gramm cukor
Elkészítés:
A piskótához a sütőt előmelegítjük 175 fokosra. Egy szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet (kókusztejet) és a joghurtot. Ekkor jöhetnek a száraz alapanyagok: a liszt, a kókuszreszelék, a sütőpor és a só. A nedves masszához forgatjuk, majd az egészet a tepsibe öntjük, és körülbelül 45-60 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, közben pedig elkészítjük a csokoládébevonatot. A csokoládét apró darabokra törjük, és a vajjal, vízzel és a cukorral együtt felolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport is. A kihűlt piskótát kockákra vágjuk, és egyenként a csokoládékrémbe hempergetjük, majd egyenletesen beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.
Fotók: Ács Bori/Sóbors