A kevert piskóta alapreceptje: ebből lesznek a legjobb torták

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A piskóta olyan, mint az orosz rulett: soha nem tudhatod, hogy feljön-e, vagy ha feljön, utána összeesik-e, de még ha minden szépen és csodásan sikerül, akkor is pokoli nehéz szép szeleteket vágni belőle a tortához.

A titok csak annyi, hogy a szép torták alapja nem a klasszikus piskótatészta, hanem a kevert, vajas tészta. Ez sokkal egyenletesebben jön fel, tömörebb, szebben szeletelhető és általában jobban meg lehet bízni benne.

Íróval készült piskóta

Többféle is létezik, de nekem a kedvencem ez az eredetileg íróval készülő tésztarecept. Mivel írót nem mindenütt kapni itthon, ezért gyakran joghurt és tej keverékével helyettesítem ezt a hozzávalót.

Fontos, hogy a vajat nagyon alaposan kell kikeverni a cukorral, majd a tojásokkal is, ez a lépés helyettesíti a piskótáknál alkalmazott fehérjehab felverését. Az is fontos, hogy a sütőport egyenletesen keverjük el a liszttel, és aztán a száraz alapanyagokat a nedves egyveleggel éppen csak összeforgassuk, de ne keverjük túl, mert attól lesz morzsálódó állagú.

Írós tortalap

írós-piskóta - 1

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 250 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 125 gramm vaj
  • 150 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 200 gramm író
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a sót alaposan elkeverjük és félretesszük. A puha vajat kézi vagy gépi habverővel kikeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük az írót (vagy fél adag joghurtot-fél adag tejjel elkeverünk), majd végül beleforgatjuk a száraz alapanyagokat is. Sütőpapírral bélelt 20-23 centis formába öntjük, és 170 fokos sütőben körülbelül egy óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük