![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A kevert piskóta alapreceptje: ebből lesznek a legjobb torták
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A piskóta olyan, mint az orosz rulett: soha nem tudhatod, hogy feljön-e, vagy ha feljön, utána összeesik-e, de még ha minden szépen és csodásan sikerül, akkor is pokoli nehéz szép szeleteket vágni belőle a tortához.
A titok csak annyi, hogy a szép torták alapja nem a klasszikus piskótatészta, hanem a kevert, vajas tészta. Ez sokkal egyenletesebben jön fel, tömörebb, szebben szeletelhető és általában jobban meg lehet bízni benne.
Íróval készült piskóta
Többféle is létezik, de nekem a kedvencem ez az eredetileg íróval készülő tésztarecept. Mivel írót nem mindenütt kapni itthon, ezért gyakran joghurt és tej keverékével helyettesítem ezt a hozzávalót.
Fontos, hogy a vajat nagyon alaposan kell kikeverni a cukorral, majd a tojásokkal is, ez a lépés helyettesíti a piskótáknál alkalmazott fehérjehab felverését. Az is fontos, hogy a sütőport egyenletesen keverjük el a liszttel, és aztán a száraz alapanyagokat a nedves egyveleggel éppen csak összeforgassuk, de ne keverjük túl, mert attól lesz morzsálódó állagú.
Írós tortalap
![írós-piskóta - 1](https://kep.index.hu/1/0/2918/29185/291858/29185883_dba4620d9b194582d24b303ddb8696ec_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 125 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 200 gramm író
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!