Kókuszos búzadarasüti fahéjas cukorsziruppal: ilyen az egyiptomi Basbousa
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lehet, hogy első ránézésre a polenta jut eszünkbe erről a desszertről, pedig alapjaiban véve teljesen különböző, ugyanis ez egy egyiptomi búzadarasüti, amit egy fahéjas cukorszirup koronáz meg.
A Basbousa nem csak a Közel-Keleten népszerű, de Európa egyes részein is. Ebből következik, hogy nagyon sokféle receptje létezik, van, amelyikben tojással, van, amelyikben joghurttal készül. Néhányan mézes, míg mások cukros sziruppal öntik nyakon. A szirupot lehet ízesíteni fahéjjal és szegfűszeggel, de citrusfélékkel is, reszelt narancs- vagy citromhéjjal.
Kókuszos változat
Ebben a változatban a búzadara mellé kókuszreszelék kerül, úgyhogy egy elképesztő állagú süteményt kapunk végeredményül, ráadásul a tésztába rakott joghurt is tovább lágyítja. A szirup cukorral és fahéjjal készül, illetve egy leheletnyi citromlé bolondítja meg.
Hivatalosan mandulaszeletek kerülnek a tetejére, de bármilyen magvakkal díszíthetjük, annyit és úgy teszünk rá, amennyit és ahogyan csak szeretnénk.
Basbousa
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 120 gramm vaj
- 1 bögre cukor
- 1 bögre natúr joghurt
- 2 bögre búzadara
- 0.5 bögre tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 bögre kókuszreszelék
- 0.25 bögre mandula vagy más magvak
Szirup
- 1.5 bögre cukor
- 1.75 bögre víz
- 1 darab fahéjrúd
- 0.25 teáskanál citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a vajat egy tálkába, majd olvasszuk meg. Tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot és a cukrot. Adjuk hozzá a búzadarát, a kókuszreszeléket, a sütőport és a tejet. Végül mehet bele az olvasztott vaj, alaposan keverjük össze a tésztát. Hagyjuk picit pihenni, hogy a vaj teljesen elkeveredjen benne.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, 23 cm-es formába, akár kisebb méretű tepsibe. 40-45 percig süssük, amíg a teteje színt nem kap.
Amíg sül a tészta, készítsük el a szirupot. Egy lábosban keverjük össze a cukrot, vizet és dobjuk bele a fahéjrudat. Forraljuk fel a szirupot, amíg a cukor el nem olvad. Vegyük lejjebb a lángot, főzzük pár percig, amíg be nem sűrűsödik kicsit. Vegyük le a tűzhelyről, öntsük hozzá a citromlevet. Tegyük félre kihűlni, vegyük ki belőle a fahéjrudat.
Ahogy kész a süti, öntsük nyakon a sziruppal. Ha beitta a szirupot, tegyünk rá mandulát vagy más magvakat.
Fotó: Getty Images