A megunhatatlan kókuszkocka régi, családi receptje: mézes tésztából az igazi
A kókuszkocka gyerekkori kedvencük, ami ünnepnapokon is gyakran kerül az asztalra, ráadásul elkészíteni sem bonyolult.
A puha tészta különleges tölteléket kap. A mascarpone mellett baracklekvárnak is jut hely benne, úgy sokkal gazdagabb íze lesz a süteménynek. Persze ez el is hagyható, vagy másmilyenre cserélheted. Ha pedig nagy kókuszrajongó vagy, akkor a mascarponés krémbe keverj 2-3 evőkanálnyi reszeléket, így a töltelékben is érezteti magát.
A piskótatekercs az egyik legegyszerűbben összedobható édesség. Hogy könnyen tudj dolgozni a tésztával, még melegen tekerd fel, és úgy hűtsd ki. Ha ezt a szabályt betartod, csodaszép finomságot tehetsz az ünnepi asztalra.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá a cukor felével.
A tojássárgáját a maradék cukorral keverjük fehéredésig.
A lisztet szitáljuk a sütőporral együtt a tojássárgájához, keverjük egybe, majd óvatosan a fehérjét is adjuk hozzá.
A tepsit (24x30 centiméteres) béleljük ki sütőpapírral, kenjük le kevés vajjal vagy olajjal, majd simítsuk bele a masszát. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
A piskótát még melegen borítsuk sütőpapírra vagy konyharuhára. A felső papírt óvatosan húzzuk le róla, majd tekerjük fel a tésztát szorosan, és várjuk meg, hogy kihűljön.
Miután kihűlt, kenjünk rá 2-3 evőkanál baracklekvárt.
A mascarponét keverjük össze a vaníliával és a porcukorral, majd kenjük a lekvárra. A mascarponés krémből ne használjuk el az egészet, keveset hagyjunk a roládra is.
A piskótát szorosan tekerjük fel, a formát tekerjük körbe sütőpapírral, és tegyük hűtőbe 30-60 percre. Ezután kenjük meg a maradék mascarponés krémmel, és szórjunk rá kókuszreszeléket. Tálalásig hűtőben tároljuk a piskótatekercset.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu