Kölessaláta kukoricával és sült kápiával: vega ebéd vagy szuperizgalmas köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A köles nem csak kása, de saláta alapja is lehet, például sült paprika és kukorica társaságában.
A kápia paprika ilyenkor, kora ősszel az egyik legjobb dolog sütve, különösen, ha kissé odakapatjuk kívülről és füstös, de édes, mély íze lesz. A folyamatról itt írtunk korábban, és amellett, hogy készülhet belőle leves és mártogatós is, saláták alapjának is simán megfelel. A kukorica is édes, de a krémesen puha paprika mellett más állagban, máshogyan édes. A két hasonló ízvilágú zöldséget ellenpontozza a zöldcitrom.
A köles főzése
A kölest nagyon szeretjük rizottónak vagy pudingnak is, de nagyon óvatosan kell vele bánni, ha nem kásás állagot szeretnénk belőle kihozni, hanem pergősre, a szemes formát megtartó állagúra akarjuk főzni. Ebben az esetben is alaposan, folyó víz alatt át kell mosni, majd bő vízben feltenni főzni, és tíz perc után - nem lankadó figyelemmel - kísérni az alakulását. Olyan 12 perc körül szokott éppen jó lenni, amikor már nem kemény, de még nem is kezd el kásásodni, ekkor azonnal le kell kapcsolni alatta a lángot, leszűrni és átöblíteni.
A kukorica szezonban lehet friss is, de konzervből vagy fagyasztott, főtt változatban is megteszi, ettől lesz laktató és színes ez a saláta.
Kölessaláta sült kápiával és kukoricával
Hozzávalók 4 személyre
- 150 gramm köles
- 4 darab kápia paprika
- 200 gramm kukorica
- ízlés szerint só
- 1 darab zöldcitrom
Elkészítés:
A kölest átöblítjük, és bő, forró vízben körülbelül 12 perc alatt éppen puhára főzzük. Leszűrjük, átöblítjük, hagyjuk kihűlni. A paprikákat a fent linkelt módon megsütjük, héját lehúzzuk, magházát eltávolítjuk. A megmaradt részt felcsíkozzuk.
A kölest a kukoricával és a paprikával elkeverjük, zöldcitrom levével csepegtetjük le. Hidegen vagy langyosan egyaránt finom lesz.
Fotó: Ács Bori/Sóbors