Ragacsos, pikáns koreai csirkeszárnyak: egyszerre édes és tüzes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ujjaink garantáltan ragadni fognak utána, de minden falat megéri, annyira finomak ezek a különleges csirkeszárnyak.
A csirkehúst szinte mindenki szereti. Részeit sokoldalúan felhasználhatjuk, szerethető és változatos fogásokat alkothatunk belőle. A konyhámban a szárnya került legritkábban terítékre, nem igazán szerettem vele dolgozni, eleinte egyenesen unalmasnak találtam, két variáció elkészítése lebegett mindig a szemem előtt. Vagy betettem a tepsibe hagyományos só, bors, fokhagyma fűszerezéssel, vagy egyszerűen bepaníroztam és kirántottam. Így visszatekintve múltbéli fantáziátlanságomra nem csoda, hogy olyan ritkán tettem csirkeszárnyat az asztalra.
Változatos is lehet
Bár a csirkeszárny sok családban mumus, számtalan lehetőség rejlik benne, ráadásul olcsó alapanyag. Persze nem árt, ha van hozzá a kamránkban fűszer és szósznak való, de néhanapján érdemes benézni egy ázsiai boltba is, ahol rengeteg különleges fűszerből válogathatunk, tölthetjük fel otthoni raktárunkat.
A recept, amit most készülök megosztani, nagyon gazdag ízvilágú. Édes és mégis pikáns, szaftos és ragadós. Remek hétvégi lazulós étel, egy meccs vagy videójáték-maraton szünidejébe beiktatott gyors kaja, amely után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk - szó szerint.
Pikáns koreai csirkeszárnyak
Hozzávalók 4 személyre
- 12 darab csirkeszárny
- olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 3 evőkanál kocshuzsang (koreai chilikrém)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsborecet
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
Fogjuk a feldarabolt, alaposan megtisztított csirkeszárnyakat, és tegyük őket egy nagy tepsibe. Kevés olajban megforgatva, fűszerek nélkül - a szósz elég sós lesz - 15-25 percig süssük a tepsiben a húst.
A szép színt kapott szárnyakat ezután még tegyük bő, forró olajba sülni 5-10 percre, hogy igazán ropogós legyen a bőrük, közben egy nagy serpenyőben készítsük el a fűszeres mázt, amitől igazán ízletes lesz a hús.
Tegyük a serpenyőbe a négy gerezd zúzott fokhagymát, a három kanál koreai chilikrémet, a szójaszószt, a rizsborecetet, a barna cukrot, a halszószt, a szezámolajat, a mézet, a gyömbért, kevés sót és borsot. Melegítsük őket össze folyamatosan kevergetve, majd 2-3 perc után tegyük a szószba a megsült szárnyakat. Alaposan forgassuk át a mázban a húst, majd azonnal tálalhatjuk is a különleges finomságot.
Fotó: Getty Images