Isteni körtés-diós morzsasüti macera nélkül - A munka nagy részét a sütő végzi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A morzsasüti őszi változata is isteni finom, kevés munkával, nagyon egyszerűen készül.
Bár nem lehet azt mondani rá, hogy gyors recept, viszont nagyon egyszerű, kezdőknek is könnyedén sikerülni fog. A morzsasütihez csak össze kell keverni a tölteléket, összeállítani a tésztát, majd mehet is a sütőbe az édesség. A teteje aranybarna és ropogós lesz, a gyümölcs pedig szinte lekvárrá sül a sütőben.
Ez az őszi változat körtével és dióval készült, a gyümölcsöt egy kis citromlével, cukorral és fahéjjal kell összekeverni. Töltelék pipa! A tészta sem bonyolultabb, a cukros lisztet vajjal kell összemorzsolni, úgy, mintha pitetészta készülne. Ez történhet kézzel is, viszont akkor sietni kell, hogy ne olvadjon meg a vaj, de akinek van otthon nagy teljesítményű aprítógépe, abban is összeállíthatja a tésztát, akkor jó, mikor morzsaszerű lesz.
Körtés-diós morzsasüti
Hozzávalók 10 adaghoz
Töltelék:
- 2 evőkanál vaj
- 1 kilogramm körte
- 2 evőkanál citromlé
- 150 gramm dió
- 100 gramm barna cukor
- 50 gramm cukor
- 1 csipet só
- 0.5 teáskanál fahéj
Morzsa:
- 140 gramm liszt
- 130 gramm barna cukor
- 1 csipet só
- 110 gramm vaj
Elkészítés:
A körtéket pucoljuk meg, vágjuk ki a magházukat, majd vágjuk szeletekre. A dió maradhat egészben, de össze is vághatjuk durvára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 centiméteres jénait vagy egy 25 centiméter átmérőjű hőálló serpenyőt.
Egy tálban keverjük össze a körtét a citromlével, majd adjuk hozzá a diót, a kétféle cukrot, a sót és a fahéjat. Keverjük alaposan össze, majd öntsük az előkészített jénaiba.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Kockázzuk bele a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, míg morzsás állagú nem lesz. Szórjuk a tésztát a körte tetejére. Aki szeretne, diót is szórhat rá.
Toljuk a sütőbe, majd süssük 40-50 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images