![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, pihe-puha fahéjas sütemény: mézes szirupban főtt körte koronázza meg
![körtéssüti](https://kep.index.hu/1/0/4035/40359/403595/40359529_3079941_e399f8443c05dcfb8972f444a4a55496_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Körtés sütikből sosem elég, készítsd el ezt a fahéjas, mézes változatot, garantáltan bekerül majd a kedvenc receptjeid közé.
Amennyire mutatós, annyira egyszerűen készül a körtés süti, ráadásul a mézes szirupnak köszönhetően mennyei lesz. Az alapja, az isteni fahéjas tészta a sok vajtól és joghurttól lesz pihe-puha, önmagában is megér egy misét, bármilyen gyümölccsel elképesztően finom lesz.
Mi most az ősz jegyében a körte mellett döntöttünk, amelyet narancsos-mézes sziruppal főztünk össze. Az édes, citrusos máz átjárja a gyümölcsöt kívül, belül, szépen bevonja a szeleteket. A szirup sem fog kárba menni, ugyanis ezzel kell megöntözni a kész süti tetejét, úgy lesz igazán finom.
Ne aggódj, nem lesz gejl a torta, mivel a tészta nem annyira édes, tökéletesen kiegészíti a mézes körte. Kisebb méretű tepsiben is elkészítheted a sütit, de akkor lehet, hogy kevesebb idő is elég lesz neki a sütőben.
Körtés-fahéjas süti
![körtéssüti2](https://kep.index.hu/1/0/4035/40359/403595/40359597_c1dacda4a1c1b1f97a4dbff7c89e8b95_wm.jpg)
Hozzávalók 10 szelethez
- 3 darab körte
- 150 gramm méz
- 2 evőkanál narancslé (frissen facsart)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 170 gramm vaj
- 120 gramm barna cukor
- 3 nagy darab tojás
- 100 gramm natúr joghurt
- 210 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24 centis tortaformát.
A körtét hámozzuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magházát, vágjuk 3-4 mm vékony szeletekre.
A mézet, a narancslevet és a vaníliás cukrot tegyük egy mélyebb serpenyőbe. Kapcsoljuk fel alatta a lángot, melegítsük össze, míg a cukor el nem olvad benne. Terítsük szét a körteszeleteket a mézben, majd alacsony lángon, lefedve főzzük őket 8-10 percig, néha locsolgassuk meg őket a mézes sziruppal. Akkor jó, ha a körte teljesen puha.
A körteszeleteket tegyük egy tányérra, a mézes szirupot pedig közepes lángon főzzük még 2-3 percig, míg picit sűrűsödik. Ahogy hűl, még sokat fog sűrűsödni.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, robotgép segítségével keverjük el benne. Forgassuk bele a joghurtot is.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, fahéjat, gyömbért, sót.
Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos masszához, több részletben adagoljuk, keverjük csomómentesre. Viszonylag sűrű lesz a massza.
Öntsük a tésztát az előkészített formába. A körteszeleteket tegyük a tetejére, szépen, dekoratívan helyezzük el rajta körkörösen. Toljuk a sütőbe, 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk a formában hűlni 15 percet, majd vegyük le róla. Kenjük le a tetejét a félretett sziruppal.
Langyosan vagy kihűtve tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!