Gyömbéres-körtés sütőtökkrémleves: édes és sós tökéletes kombinációja

sütőtökkrémlevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ázsiai ízvilágú, a körtétől friss és üde sütőtökkrémleves, ami nem a megszokott, de elképesztően finom.

Ősszel nagy kedvenc a sütőtökkrémleves, de néha megfeledkezünk arról, hogy ezt az egy ételt is számtalan módon el lehet készíteni. Tejszínnel, körtével, naranccsal párosítva, elősütött tökből, csípősen, édeskésen. 

Ázsiai ízvilág

Ez most egy igen egyszerű, de különleges változat, amelyben a körte és a gyömbér a sütőtök párja. Elősütésre nincs szükség, ha előkészítjük az alapanyagokat, utána már csak össze kell őket főzni és lepürésíteni. Ha szeretnénk tovább fokozni az izgalmakat, akkor tegyünk egy kis kurkumát és chilit is a levesbe. 

Ez a verzió olyan sűrű, hogy főételként is megállja a helyét, de ha selymesebb és könnyedebb állagot szeretnénk elérni, akkor a turmixolás végén adjunk egy kis tejszínt a leveshez, vagy - ha laktózmentesen szeretnénk - kókusztejet. 

Körtés sütőtökkrémleves

sütőtökkrémlevesajánló

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 darab gyömbér (4-5 cm-es)
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 darab sütőtök (kisebb)
  • 2 darab körte
  • 1 tesákanál kurkuma
  • ízlés szerint chili
  • 600 milliliter zöldségalaplé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

A hagymákat aprítsuk össze, majd az olívaolajon dinszteljük meg őket pár perc alatt. Adjuk hozzá a meghámozott, kimagozott, összekockázott sütőtököt és körtét, a kurkumát, chilit, rozmaringot és a megpucolt, apróra vágott gyömbért. Pár perc alatt pirítsuk őket össze. Öntsük fel a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk. Forrástól számítva 20-30 percig, alacsony lángon főzzük. 

 

Vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük össze. Kóstoljuk, ízesítsük még ízlés szerint. Tökmaggal, tejszínnel vagy krutonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük