Omlós tésztájú Kossuth-kifli: a régi kedvenc napokig megőrzi a puhaságát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A légies tésztájú sütemény Kossuth Lajos nagy kedvence volt, a hold alakú édesség az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A mutatós kifli 1840-ben, Pozsonyból indult hódító útjára a Vasforrás nevű vendéglőből, ahol Kossuth gyakran megfordult.
A régi finomság többféle változatban ismert, van, aki citrom reszelt héjával gazdagítja a tésztát, míg más rummal visz bele egy kis játékosságot, de a tésztára is többféle feltét kerülhet. Általában őrölt vagy durvára darált dióval, esetleg mandulával megszórva szokták készíteni. Kossuth a mandulásat jobban szerette, ha azonban még különlegesebbé szeretnéd tenni, szórj a tetejére pisztáciát.
A diós, hold alakúra szaggatott tészta nemcsak finom, hanem nagyon mutatós is, mivel könnyed, sokáig megőrzi a puhaságát. Ez egy régi recept, egyszerű hozzávalókból készül, mégis csodálatos, egyszer egy évben, legalább karácsonykor kötelező elkészíteni!
Kossuth-kifli
Hozzávalók 6 személyre
- 400 gramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 8 darab tojás
- 320 gramm cukor
- 320 gramm vaj
- 1 evőkanál rum
- 200 gramm dió vagy mandula (darálva)
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk egybe a sóval és sütőporral.
A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd az olvasztott vagy puha vajat, rumot is forgassuk hozzá.
A fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk egybe a sárgájával, utána pedig a lisztes keverékkel.
A tepsit (40x30 centiméteres) béleljük ki sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal, majd simítsuk bele a masszát, a tetejére szórjuk rá a diót, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre. (A sütésnél vegyük figyelembe, hogy minden sütő más, ezért alkalmazzunk tűpróbát a 18. perctől.)
Várjuk meg, míg kihűl a megsült tészta, majd hold alakú kiszúró vagy pohár segítségével félhold alakban szaggassuk ki.
A kifliket kínáljuk porcukorral megszórva.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors