Isteni, krémes édesburgonya-gratin: ünnepi köretnek is tökéletes
Az édesburgonya, mint az ősz egyik kedvenc zöldsége, rengeteg fogás alapja vagy éppen kiegészítője lehet. Ezúttal egy egyszerű gratinreceptet mutatunk.
A burgonyapüré egy univerzális köret: amilyen egyszerű az alapja, olyannyira meg lehet cifrázni a végeredményt. Például friss rozmaringgal, sok fokhagymával és némi tejszínnel is, amiből egy egészen különleges, húsok mellé is tökéletesen passzoló körítést készíthetsz.
Ünnepekre és hétköznapokra is szuper ötlet, hogyha elrugaszkodnál kicsit a sült krumpli és a rizs párosától.
A rozmaringágakat kössük össze cérnával. A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk kockákra, a fokhagymát pedig hámozás után zúzzuk össze.
Tegyük bele egy nagy lábasba a krumplit, a fokhagymát és a rozmaringágakat. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, a tejet és a sót, majd forraljuk fel.
Felforrást követően mérsékeljük a lángot, és közepes erősségen főzzük meg a krumplit kb. 20-25 perc alatt.
Vegyük le a tűzről a lábast, majd vegyük ki belőle a rozmaringágakat.
A krumpli levéből nyugodtan kimerhetünk egy csészényit arra az esetre, ha túl sok lenne, hiszen beletenni könnyebb, mint kivenni belőle.
Ezután törjük össze a krumplit egy villával vagy krumplinyomóval, és alaposan keverjük össze.
Végezetül adjuk hozzá a vajat és a borsot, és keverjük meg.
A tejszínnel és a rozmaringgal átitatott, krémes és könnyű pürét máris tálalhatjuk.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu