Isteni, krémes édesburgonya-gratin: ünnepi köretnek is tökéletes

edesburgonya-gratin
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édesburgonya, mint az ősz egyik kedvenc zöldsége, rengeteg fogás alapja vagy éppen kiegészítője lehet. Ezúttal egy egyszerű gratinreceptet mutatunk.

A gratin szó egy francia kifejezés: lényegében egy konyhai szakzsargon arra a folyamatra, amikor a zöldséget felszeletelik, előfőzik, leöntik tejszínnel, ízlés szerint fűszerezik, majd meghintik parmezánnal, vagy amilyen sajt éppen kéznél van, végül pedig a sütőben megsütik. 

Esetünkben az édesburgonyával fog ugyanez történni, amit olyan fűszerekkel dobtunk fel, mint a fokhagyma vagy a chilipehely, és még a mogyoróvajnak is különleges szerep jutott.

Tipp

A mogyoróvajas, édesburgonyás gratin édes ízét ellensúlyozhatod, ha kesernyésebb salátalevelekből készült salátát kínálsz mellé.  

Édesburgonya-gratin

edesburgonya-gratin

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg édesburgonya
  • 7 ek olívaolaj (szétosztva)
  • 1 tk chilipehely
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk
  • 2 csipet bors
  • 250 ml főzőtejszín
  • 150 g mogyoróvaj
  • 1 db lime
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel 1,5-2 mm vékony szeletekre. 

Egy nagy tálba tegyük bele az édesburgonya-karikákat, majd mehetnek rá az alábbi hozzávalók: chilipehely, áttört fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors és a tejszín.

Alaposan keverjük össze az elegyet a burgonyával, majd vegyünk elő egy 20x30 cm-es hőálló tálat. Kenjük ki 2 evőkanál olívaolajjal. 

A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

A burgonyaszeletek 3/4 részét rendezzük el a sütőtálban úgy, hogy félig fedjék egymást, mint amikor ledől például egy sor dominó és a téglatestek félig egymásra fekszenek. 

A mogyoróvajat keverjük össze 4 evőkanál olajjal, a lime héjával és 2 teáskanálnyi levével. 

Kenjük rá a krumplirétegre az elkészült mogyoróvajas keveréket, a kimaradt krumpliszeleteket pedig tegyük a tetejére, illetve a tejszínes levet is öntsük rá.

Fedjük le a tálat alufóliával, és tegyük a korábban előmelegített sütőbe.

20 perc elteltével vegyük le a fóliát a tálról, és süssük anélkül további 20-25 percig.

Akkor van kész az étel, ha szépen megpirul a teteje. 

Vegyük ki a sütőből, és tálaljuk melegen. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük