Vajpuha csirkemell mogyoróvajas szószban: roppanós zöldségek egészítik ki
Merj elrugaszkodni a hagyományos ízektől, próbálj ki újdonságokat: ha egyszer megkóstolod a csirkemellet ebben a formában, biztosan a rabja leszel.
A gratin szó egy francia kifejezés: lényegében egy konyhai szakzsargon arra a folyamatra, amikor a zöldséget felszeletelik, előfőzik, leöntik tejszínnel, ízlés szerint fűszerezik, majd meghintik parmezánnal, vagy amilyen sajt éppen kéznél van, végül pedig a sütőben megsütik.
Esetünkben az édesburgonyával fog ugyanez történni, amit olyan fűszerekkel dobtunk fel, mint a fokhagyma vagy a chilipehely, és még a mogyoróvajnak is különleges szerep jutott.
A mogyoróvajas, édesburgonyás gratin édes ízét ellensúlyozhatod, ha kesernyésebb salátalevelekből készült salátát kínálsz mellé.
Az édesburgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel 1,5-2 mm vékony szeletekre.
Egy nagy tálba tegyük bele az édesburgonya-karikákat, majd mehetnek rá az alábbi hozzávalók: chilipehely, áttört fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors és a tejszín.
Alaposan keverjük össze az elegyet a burgonyával, majd vegyünk elő egy 20x30 cm-es hőálló tálat. Kenjük ki 2 evőkanál olívaolajjal.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A burgonyaszeletek 3/4 részét rendezzük el a sütőtálban úgy, hogy félig fedjék egymást, mint amikor ledől például egy sor dominó és a téglatestek félig egymásra fekszenek.
A mogyoróvajat keverjük össze 4 evőkanál olajjal, a lime héjával és 2 teáskanálnyi levével.
Kenjük rá a krumplirétegre az elkészült mogyoróvajas keveréket, a kimaradt krumpliszeleteket pedig tegyük a tetejére, illetve a tejszínes levet is öntsük rá.
Fedjük le a tálat alufóliával, és tegyük a korábban előmelegített sütőbe.
20 perc elteltével vegyük le a fóliát a tálról, és süssük anélkül további 20-25 percig.
Akkor van kész az étel, ha szépen megpirul a teteje.
Vegyük ki a sütőből, és tálaljuk melegen.
Fotó: Getty Images