
Pár perces krémsajtos mártogatós: a füstölt lazactól különleges
A mártogatósok sosem mennek ki a divatból, sőt, egyre izgalmasabb ízekben készíthetők el. Ezúttal egy krémsajtos, füstölt lazacos változat receptjét mutatjuk.
Grillezés közben nemcsak olyan zöldségekre támaszkodhatunk, amit a húsok mellett sütünk meg, hanem a pürésített változatokra is. Ilyen például a fehérbabpüré, amelynek egyszerű ízvilágát a fokhagyma és rozmaring dobja fel.
És azt se felejtsük el, hogy nemcsak grillezéshez passzol, hanem például a reggeli pirítósra vagy friss kenyérre kenve is, mint kence.
A hagymákat tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.
Egy nagy serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és közepes hőmérsékleten kezdjük el melegíteni.
Ha már felforrósodott, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, egy csipet sót és egy csipet borsot.
Dinszteljük gyakori keverés mellett addig, amíg a hagyma meg nem puhul, ez kb. 10 perc. Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a fokhagymát is.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett fehérbabot, a rozmaringot és még egy csipet borsot. Főzzük további 1-2 percig.
Keverjük hozzá az alaplevet, de csak annyit adjunk hozzá, hogy ellepje a babot.
Emeljünk a hőfokon és forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük a lángot alacsonyra, és fedő nélkül főzzük addig, amíg a hagyma teljesen megpuhul, a lé pedig kezd elfőni. Ez a fázis kb. 10-15 perc.
Egy szűrőkanállal tegyük át a babot az aprítógépbe vagy turmixba, facsarjuk hozzá a citrom felének a levét, majd pürésítsük le az egészet.
Ha szükséges, a maradék főzőléből még tudunk hozzáadni, hogy kellően krémes legyen.
Kóstoljuk meg a pürét, majd ha szükséges, sózzuk és borsozzuk, de akár rozmaringból is adhatunk még hozzá.
Hidegen és melegen egyaránt fenséges, hűtőben tárolva pedig kb. 3 napig is eláll.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu