Sütőben sült, sajtos krumplipüré: tökéletes köret sültek mellé

kpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplipüré kétféle sajttal dúsítva a sütőben sül készre, így készítve lesz igazán fenséges.

A krumplipüré top hármas köret, a világ minden pontján szeretik. A hagyományos verziót rengetegféle turpissággal lehet izgalmassá varázsolni, mi most sütőbe tolva, kétféle sajttal bolondítottuk meg.

Hogy igazán krémes legyen, a tej mellett tejföl is kerül a krumplihoz, de helyette zsírosabb tejszínnel is kipróbálhatod. A tej mennyisége a burgonya fajtájától is függ, többet is felvehet az írtnál, ezért tarts belőle kéznél. Az így készült köret remek kísérője lehet a rántott húsnak vagy bármilyen sültnek.

Sajttal sült krumplipüré

kpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 2 marék reszelt parmezán
  • kevés olaj vagy vaj
  • 10 dkg reszelt sajt (trappista)
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután a krumplit szűrjük le, vajjal, tejjel (amennyiben szükséges, adjunk hozzá több tejet) és tejföllel törjük simára. Közben fűszerezzük szerecsendióval, a parmezánt is adjuk hozzá.

Egy jénait, tepsit vagy más hőálló edényt enyhén kenjünk ki olajjal vagy vajjal, majd tegyük bele a krumplipürét, a tetejére szórjuk rá a reszelt sajtot.

A krumplipürét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig süssük, míg a sajt szépen rápirul. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük