
Sütőben sült, sajtos krumplipüré: tökéletes köret sültek mellé

A krumplipüré kétféle sajttal dúsítva a sütőben sül készre, így készítve lesz igazán fenséges.
A krumplipüré top hármas köret, a világ minden pontján szeretik. A hagyományos verziót rengetegféle turpissággal lehet izgalmassá varázsolni, mi most sütőbe tolva, kétféle sajttal bolondítottuk meg.
Hogy igazán krémes legyen, a tej mellett tejföl is kerül a krumplihoz, de helyette zsírosabb tejszínnel is kipróbálhatod. A tej mennyisége a burgonya fajtájától is függ, többet is felvehet az írtnál, ezért tarts belőle kéznél. Az így készült köret remek kísérője lehet a rántott húsnak vagy bármilyen sültnek.
Sajttal sült krumplipüré

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg krumpli
- só ízlés szerint
- 3 evőkanál vaj
- 1 dl tej
- 1 evőkanál tejföl
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 2 marék reszelt parmezán
- kevés olaj vagy vaj
- 10 dkg reszelt sajt (trappista)
Elkészítés:
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután a krumplit szűrjük le, vajjal, tejjel (amennyiben szükséges, adjunk hozzá több tejet) és tejföllel törjük simára. Közben fűszerezzük szerecsendióval, a parmezánt is adjuk hozzá.
Egy jénait, tepsit vagy más hőálló edényt enyhén kenjünk ki olajjal vagy vajjal, majd tegyük bele a krumplipürét, a tetejére szórjuk rá a reszelt sajtot.
A krumplipürét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig süssük, míg a sajt szépen rápirul.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!