
Krémsajtos-cukkinis tészta friss petrezselyemmel: könnyed ebéd pillanatok alatt

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja
Egy hosszú munkanap után is összedobhatod ezt a cukkinis tésztát, ha valami könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz.
Ha szereted az egyszerű és gyors tésztaételeket, de unod a megszokott paradicsomos és tejszínes alapú recepteket, készítsd el ezt a krémsajtos-cukkinis verziót. A cukkini viszonylag semleges ízű, de ha jól fűszerezed, mennyei lesz, főleg akkor, ha krémes szószba forgatod.
Fontos, hogy a cukkinit először egy kevés vízben kell párolni, hogy megpuhuljon, majd ha elpárolgott a folyadék, még le is kell pirítani, hogy igazán finom legyen. A szósz pedig ennél egyszerűbb nem is lehetne: krémsajt és tésztafőzővíz, más nem is kell hozzá, így is mennyei lesz.
A recept pillanatok alatt elkészül, szinte mire megfő a tészta, addigra a szósz is összeáll.
Krémsajtos-cukkinis tészta

Hozzávalók 4 személyre
- 750 gramm cukkini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- ízlés szerint só
- 120 milliliter víz
- 250 gramm krémsajt
- 1 merőkanál tésztafőzővíz
- 1 csokor petrezselyem
- 500 gramm penne
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, ha szükséges, hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb (1x1 centis) kockákra. A petrezselymet aprítsuk össze.
A cukkinit, az olívaolajat, az oregánót, egy kevés sót és a vizet öntsük egy mélyebb serpenyőbe/lábasba. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, fedjük le, majd mikor a cukkini nagyjából megpuhult, vegyük le a tetőt, hagyjuk, hogy a víz elpárologjon. Ha már nincsen alatta víz, még 3-4 percig pirítsuk a cukkinit, míg enyhén barna színt nem kap.
Amíg készül a cukkini, főzzük meg a tésztát sós, lobogó vízben. A vizéből tegyünk félre 1 merőkanálnyit.
A krémsajtot keverjük össze a félretett főzővízzel, majd öntsük rá a pirult cukkinire. Alaposan keverjük vele össze, míg krémes, egynemű nem lesz a szósz. 1-2 perc alatt melegítsük össze, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Rögtön szórjuk bele a petrezselymet, keverjük el benne.
Keverjük a szószba a kifőtt tésztát, majd rögtön, frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors