Így készül a könnyű, ropogós, levegős krumplilángos - Liszt és krumpli biztos van otthon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Otthon lángost sütni értelmetlennek tűnik egészen addig, míg nem alakul ki egy olyan élethelyzet, hogy nem mehetünk sehova.
Nagyon ritka jó lángost kapni manapság, se a fővárosban, se a strandokon nincs könnyű dolga annak, aki ilyesmire vágyik. Most pedig, hogy be vagyunk zárva a lakásba, egyenesen lehetetlen.
A jó lángos titka egyrészt a tésztában rejlik: a krumplis lángos az, ami igazán tudja azt a belül nyúlós-foszlós, kívül ropogós állagot biztosítani, amire vágyunk az eszményi lángos esetében. A másik titok a friss és nagyon forró olaj, valamint a hirtelen, gyors sütés.
Krumplis lángos
Hozzávalók 8 darabhoz
- 300 gramm főtt krumpli
- 2 deciliter tej
- 1 zacskó porélesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál vaj
- 500 gramm liszt
Elkészítés:
A krumplit összetörjük, a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, elkeverjük, majd a puha vajat is belegyúrjuk. Lágy, nem ragacsos tésztává dagasztjuk, ha kell, adunk még hozzá lisztet - ennek szükségessége a krumpli nedvességtartalmától is függ. Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Nyolc részre osztjuk - vagy többre, ha kisebb lángosokra vágyunk - és ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Egy lábosban olajat hevítünk, és egyenként, oldalanként másfél-másfél perc alatt aranyszínűre sütjük a lángosokat.
Fotók: Ács Bori/Sóbors