Puha, sós krumplipalacsinta – Lágy tésztájú finomság fillérekből
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A serpenyőben készült reszelt burgonyának sokféle elnevezését ismerjük: röszti, lapcsánka vagy krumplipalacsinta. Azt is érdemes tudni, hogy nem csak nevükben, elkészítésükben is eltérnek a változatok.
A lapcsánkához a krumplit a mamám mindig kis lyukú reszelőn tolta le, ez elég veszélyes és időigényes művelet, viszont így a krumpli nagyon lágy lesz. Intenzíven fűszerezte, majd kevés olajjal kikent serpenyőben megsütötte. A rösztihez viszont nagy reszelőn készítette elő a krumplit, majd bő olajban, nagyobb, vastagabb adagokban sütötte. Erre mondják, ahány ház, annyi szokás.
A krumplipalacsinta receptjét a tévében láttam először, hasonlóan készül, mint a röszti vagy a lapcsánka, azzal a különbséggel, hogy a palacsinta esetében a nagy lyukú reszelőn készítjük elő a burgonyát, majd utána vízbe áztatjuk 30 percre, így megszabadítjuk a keményítőtől, sokkal lágyabb textúrája lesz, ami a sütésnél érvényesül igazán.
Én egyszerű ízekkel szoktam gazdagítani, só és bors kerül rá, de olyan is volt már, hogy a sütés után fűszereztem tovább. Ha gazdagabban szeretnénk, bármit tehetünk bele, például, ha szeretjük a tüzes ízeket, akkor nyugodtan fűszerezzük chilipaprikával, finomra aprított lilahagymával. Lehetőleg nagy serpenyőben, kevés olajon süssük a krumplis palacsintát, fagyiadagolóval kifejezetten praktikus.
Krumplipalacsinta
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab burgonya
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj a sütéshez
- víz szükség szerint
- 4 evőkanál liszt
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A lereszelt burgonyát tálba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megkeverjük, 30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.
Sóval, borssal ízesítjük, mehet rá a liszt és a tojás, jól összekeverjük, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Tálalásnál ízlésünknek megfelelően tehetünk mellé mártogatóst vagy friss zöldségeket.
Fotó: Getty Images