Sűrű, forró, sonkás kukoricaleves - Így készül az amerikai chowder
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a nagyon sűrű, sokféle összetevőből álló leves rendkívül praktikus, ha tömegeket kell megetetnünk egyszerre.
Egy kevésbé ismert, mégis legalább annyira laktató étel ez, mint sok más amerikai ikonikus fogás, és van olyan kényeztető is, mint egy jobb hamburger. Sokféle verziója létezik, de általános tulajdonságuk, hogy sűrű, főzelékszerű állaguk van és tejszínnel vagy tejjel főnek. A főszereplő lehet bennük kagyló, hal, kukorica, lazac vagy vegyes tenger gyümölcsei, illetve mindig megy bele hagyma és krumpli is.
Most egy szimpla, hétköznapi kukoricás változatot próbáltam összerakni, amit egy kisbolt kínálatából is el lehet készíteni gyors vacsorának. A sós sonka annyira jól passzol az édes kukoricához, hogy nem is értem, miért nem párosítjuk őket gyakrabban.
Kukoricás-sonkás chowder
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm füstölt sonka
- 1 evőkanál vaj
- 3 darab zellerszár
- 1 szál póréhagyma
- 1 darab krumpli
- 300 gramm kukorica
- 5 deciliter tej
- só, bors
- szerecsendió
- alaplé
Elkészítés:
A sonkát felkockázzuk, a vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és szárzellert. Sózzuk, és amikor megpuhult, belekeverjük a megpucolt és felkockázott krumplit. Felöntjük a tejjel, valamint annyi alaplével, hogy bő kétujjnyira ellepje. Tíz percig főzzük, míg a krumpli majdnem megpuhul, ekkor hozzákeverjük a kukoricát. Alacsony lángon főzzük egészen addig, míg a kukorica is puha lesz.
Fotó: Ács Bori/Sóbors