Zöldfűszeres, kukoricás tócsni sajttal: laktató, zöldséges finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon izgalmas, de nagyon laktató a végeredmény, így mindenképpen érdemes valamilyen friss, joghurtos vagy tejfölös mártogatóst készíteni mellé.
Ezt a pikáns és izgalmas kukoricatócsnit csak imádni lehet, első olvasásra megtetszett, így elkészítettem a családnak, és bátran kijelenthetem, osztatlan sikert aratott. Az eredeti recepten több ponton is változtattam, a jalapeno és a lime mellé hivatalosan koriander kerülne, és bár szeretem ezt a friss és pikáns fűszert, ekkora mennyiségben soknak éreztem, így petrezselyemre cseréltem - arról nem is beszélve, utóbbit mennyivel egyszerűbb beszerezni.
Legutóbb csak egy kisboltba ugrottam le vásárolni, ahol jalapeno és lime sem volt éppen, így hegyes erőssel és citrommal helyettesítettem őket, és legalább olyan, ha nem jobb lett a végeredmény.
Kötelező a mártogatós
Mivel egy nagyon sajtos és laktató olajban sült ételről van szó, igényli a friss mártogatóst maga mellé. Én legutóbb tejfölt kevertem ki citromlével, sóval, borssal és friss bazsalikommal, tökéletesen passzolt hozzá, de másfajta alapanyagokkal is lehet kísérletezni.
Kukoricás tócsni
Hozzávalók 12 darabhoz
- 550 gramm kukorica (konzerv)
- 1 marék petrezselyem
- 1 darab zöldhagyma
- 1 darab jalapeno/hegyes erős
- 1 darab lime/citrom
- 1 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ízlés szerint só, bors
- 2 darab tojás
- 0.25 bögre tej
- 15 dekagramm félkemény sajt (gouda)
- olívaolaj (sütéshez)
Elkészítés:
A kukoricát szűrjük le, mossuk át, majd hagyjuk lecsöpögni. A petrezselymet aprítsuk össze, a hagymát vágjuk karikákra, a jalapenónak távolítsuk el az erezetét és a magjait, majd vágjuk apró kockákra. A sajtot reszeljük le.
A kukoricát öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a petrezselymet, hagymát, paprikát, majd fél lime kifacsart levét.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, borsot.
A lisztes keveréket öntsük a kukoricásra, alaposan keverjük vele össze.
Adjuk hozzá a felvert tojásokat, a tejet és a reszelt sajtot. Keverjük össze, sűrű, homogén masszát kell kapnunk. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.
Öntsünk egy kis olívaolajat a serpenyőbe, csak az alját kell befednie, közepes lángon melegítsük. Mikor forró, adagoljuk bele a tésztát egy kisebb merőkanál segítségével, majd egy spatulával picit lapítgassuk le.
Mindegyik felét 3-3 percig süssük, mikor aranybarna, szedjük ki egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Melegen, mártogatóssal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors