
Zöldfűszeres, kukoricás tócsni sajttal: laktató, zöldséges finomság

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Nagyon izgalmas, de nagyon laktató a végeredmény, így mindenképpen érdemes valamilyen friss, joghurtos vagy tejfölös mártogatóst készíteni mellé.
Ezt a pikáns és izgalmas kukoricatócsnit csak imádni lehet, első olvasásra megtetszett, így elkészítettem a családnak, és bátran kijelenthetem, osztatlan sikert aratott. Az eredeti recepten több ponton is változtattam, a jalapeno és a lime mellé hivatalosan koriander kerülne, és bár szeretem ezt a friss és pikáns fűszert, ekkora mennyiségben soknak éreztem, így petrezselyemre cseréltem - arról nem is beszélve, utóbbit mennyivel egyszerűbb beszerezni.
Legutóbb csak egy kisboltba ugrottam le vásárolni, ahol jalapeno és lime sem volt éppen, így hegyes erőssel és citrommal helyettesítettem őket, és legalább olyan, ha nem jobb lett a végeredmény.
Kötelező a mártogatós
Mivel egy nagyon sajtos és laktató olajban sült ételről van szó, igényli a friss mártogatóst maga mellé. Én legutóbb tejfölt kevertem ki citromlével, sóval, borssal és friss bazsalikommal, tökéletesen passzolt hozzá, de másfajta alapanyagokkal is lehet kísérletezni.
Kukoricás tócsni

Hozzávalók 12 darabhoz
- 550 gramm kukorica (konzerv)
- 1 marék petrezselyem
- 1 darab zöldhagyma
- 1 darab jalapeno/hegyes erős
- 1 darab lime/citrom
- 1 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ízlés szerint só, bors
- 2 darab tojás
- 0.25 bögre tej
- 15 dekagramm félkemény sajt (gouda)
- olívaolaj (sütéshez)
Elkészítés:
A kukoricát szűrjük le, mossuk át, majd hagyjuk lecsöpögni. A petrezselymet aprítsuk össze, a hagymát vágjuk karikákra, a jalapenónak távolítsuk el az erezetét és a magjait, majd vágjuk apró kockákra. A sajtot reszeljük le.
A kukoricát öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a petrezselymet, hagymát, paprikát, majd fél lime kifacsart levét.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, borsot.
A lisztes keveréket öntsük a kukoricásra, alaposan keverjük vele össze.
Adjuk hozzá a felvert tojásokat, a tejet és a reszelt sajtot. Keverjük össze, sűrű, homogén masszát kell kapnunk. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.
Öntsünk egy kis olívaolajat a serpenyőbe, csak az alját kell befednie, közepes lángon melegítsük. Mikor forró, adagoljuk bele a tésztát egy kisebb merőkanál segítségével, majd egy spatulával picit lapítgassuk le.
Mindegyik felét 3-3 percig süssük, mikor aranybarna, szedjük ki egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Melegen, mártogatóssal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors