
A legjobb brownie tejmentesen: ugyanolyan ragacsos és mennyei

Igazi szaftos, ragacsos belsejű és ropogós tetejű brownie-t készíthetsz tej és tojás nélkül. Pár egyszerű alapanyag kell hozzá, és persze rengeteg csoki.
Tojás- és laktózérzékenyként vagy vegánként nehéz összehozni egy igazán jó brownie-t, mivel a legtöbb mentes recept a legjobb esetben is egy piskótás állagú, morzsálódó sütit eredményez. Az élet azonban túl rövid ahhoz, hogy száraz brownie-kra pazarold, ezért mutatok néhány biztos tippet és hozzávalót, amivel ellenállhatatlan lesz ez a süti.
Először is a gazdag ízvilághoz több rétegben használd a csokit: jó minőségű holland kakaóporként, magas kakaótartalmú (75-85 százalékos) étcsoki formájában és csokichipsként.
A klasszikus receptekben a mesésen roppanós és fényes külső réteget a tojásfehérje biztosítja, amelynek tökéletes helyettesítője az aquafaba, azaz a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve. Ha bizonytalan vagy a felhasználását illetően, akkor ebben a korábbi cikkemben olvashatsz róla. A lényeg azonban, hogy ugyanolyan kemény habbá verhető, akárcsak a tojásfehérje, ráadásul íztelen, így nem érdemes kihagyni, mert nélküle nem lesz ugyanolyan a brownie.
Végül pedig lényeges a megfelelő mennyiségű zsiradék, amelyet vegán vajhelyettesítővel vagy jó minőségű biomargarinnal érhetsz el.
Laktózmentes brownie

Hozzávalók 12 szelethez
- 40 g holland kakaópor (20-22%-os kakaóvaj-tartalommal)
- 180 g liszt
- 120 ml aquafaba
- 250 g kristálycukor
- 1 ek vaníliakivonat
- 0.75 tk só
- 200 g étcsoki (75-85%-os)
- 110 g növényi vajhelyettesítő vagy biomargarin
- 80 g étcsokichips vagy durvára darabolt étcsoki
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy kisebb, 20x20 cm-es sütőformát.
Szitáljuk a kakaót és a lisztet egy tálba.
Öntsük az aquafabát és a cukrot egy keverőtálba, és kézi mixer segítségével, magas fokozaton habosítsuk kb. 5 percig, vagy amíg a massza sűrű és fényes nem lesz. Adjuk hozzá a vaníliát és a sót, és szilikonspatulával óvatos mozdulatokkal dolgozzuk őket a habba.
Vízgőz felett olvasszuk meg a kockákra vágott vajhelyettesítőt és az étcsokit. Csurgassuk a cukros habra, és dolgozzuk össze vele.
Adagoljuk hozzá a liszes-kakaós keveréket, és keverjük őket addig a pontig, amíg a liszt nyomai eltűnnek (de nem kell túlkeverni).
Adjuk a masszához a csokichipset is, és eldolgozás után öntsük az egészet a sütőformába.
Süssük a brownie-t 35-40 percig, és fogpiszkálóval ellenőrizzük a közepét: ha apró, ragacsos darabkák maradnak rajta, akkor elkészült, ha még inkább nedvesnek tűnik, akkor süssük további 5 percig.
Sütés után hagyjuk a sütinket 30 percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt vegyük ki belőle, és szeletelés előtt pihentessük még 20-30 percig.
Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!