A 10 legjobb édes keksz: nem csak tea és kávé mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Május 29. a keksz világnapja. Ennek az alkalmából összegyűjtöttük nektek az eddigi receptjeink közül a legjobb, legfinomabb kekszeket, amiből mindenki megtalálja majd a kedvére valót.
Kekszekből számtalan változat létezik, a szárazabb, tea mellé passzoló verzióktól a ropogós amerikai cookie-n át egészen a puha, omlósabb kekszekig. Mi most válogattunk ilyet is, olyat is, mindenki válassza ki a számára legkedvesebbet.
Skót vajas keksz
A shortbread, vagyis a skót vajas keksz egy puha, omlós teasüteményt takar. Ha az arányokat betartjuk - 1 rész cukor, 2 rész vaj, 3 rész liszt -, baj már nem történhet, maximum annyi, hogyha egyszer megsütjük, onnantól folyamatosan gyártanunk kell majd. Mivel az alapja a vaj, tényleg jó minőségű, akár házi vajat használjunk hozzá.
Mogyoróvajas keksz
Nem csak az a keksz előnye, hogy villámgyorsan készül, de a mogyoróvajnak köszönhetően energiadús és egészséges is. Kívül ropog, belül krémes, úgyhogy nem egy tipikus teasütemény, de pont ettől jó. A mogyoróvaj mellett a barna cukor a sütemény alappillére, amelytől a keksz omlósabb, lágyabb lesz, és az íze is sokkal karakteresebbé válik.
Zabpelyhes-mazsolás keksz
Tökéletes napindító ez a zabpelyhes-mazsolás keksz, amibe a két szuper egészséges alapanyag mellé még kókuszreszelék is kerül. A sütik nem lesznek se túl kemények, se túl puhák: mivel sütőpor kerül a kekszekbe, kicsit megnőnek, nem lesznek olyan laposak és ropogósak. A legszebb az egészben, hogy 20 perc alatt készen vannak.
Brownie-keksz
A csupa csoki brownie-keksz ellentmond teljesen az amerikai kekszek ropogósságának, krémes, lágy, puha a belseje, ahogy annak egy brownie-nál lennie kell. Az, hogy ez a sütemény csokoládéban gazdag, enyhe kifejezés - 340 gramm étcsokoládé és még majdnem 100 gramm csokoládécsepp kerül a tésztájába. A nyers masszát sokáig kell keverni, hogy a tojás habos és krémes legyen, ettől a kekszek puhák és könnyűek lesznek.
Cantucci
Az előbbiekkel ellentétben a cantucci, vagyis az olaszok mandulás keksze igazán ropogós és kemény, eredetileg a toszkán Vin Santo nevű csodálatos desszertborba mártogatva fogyasztják. Nem kell nyújtani, szaggatni, egyszerűen csak hurkává kell formázni a tésztát, majd kisütni, aztán a hurkát felszeletelni és kicsit visszatolni a sütőbe - ezért nevezik kétszersült keksznek is, amitől a mandulaíz még intenzívebb lesz.
Csokidarabkás keksz
Egy kekszválogatásból nem maradhat el a klasszikus csokidarabos keksz sem. Ha akkor vesszük ki a sütőből, amikor a széle már pirult, de a közepe még puha, akkor nem lesz kőkemény, haraphatatlan süti, ráadásul egy kis sütőpor is kerül bele, hogy könnyedebb legyen. Annyi biztos, hogy az isteni csokidarabos kekszek nem fognak eljutni a sütisdobozig.
Omlós, áfonyalekváros keksz
Ez az egy talán kicsit kilóg a sorból, mivel se formára, se állagra nem hasonlít a kekszekre, mi mégis ebbe a kategóriába sorolnánk. Lényegében puha süticsíkokról van szó, amikbe édes áfonyalekvár kerül, és ugyanúgy tea vagy kávé mellé érdemes fogyasztani. A formája az előnye is: nem kell gyúrni, nyújtani, 5 perc munkával már tolhatjuk is be a sütőbe.
Paleo citromos keksz
Hogy a diétázóknak is kedvezzünk, paleo recept is került a válogatásba. Nem kell bele se cukor, se gabonaliszt, és nem dobja az egekbe a vércukorszintet se, mégis nagyon finom. Mandula- és kókuszliszt alkotja a tésztáját, amit a citrom savanykás íze dob fel. Xilit és méz édesíti a kekszeket, de utóbbi el is hagyható, előbbit pedig eritritre cserélhetjük.
Zabpelyhes-répás aprósüti
Az egészséges vonalon maradva, nem maradhatott ki a válogatásból az egyik nagy kedvenc, a zabpelyhes-répás süti sem. A két fő alapanyag mellett finom fűszerek és magvak bolondítják meg a tésztát, fahéj, szegfűszeg, dió kerül bele. Lényegében a répatorta kistestvére, csak éppen több darab jön ki belőle, úgyhogy nem kell majd összeveszni, hogy kié legyen az utolsó szelet.
Amaretti
A cantuccihoz hasonló az amaretti is, vagyis az olaszok habcsókja, amit mandula, tojáshab és Amaretto likőr alkot. Szuper maradékfelhasználó recept is egyben, hiszen a megmaradt tojásfehérjéket így lehet a legjobban újrahasznosítani. A likőrt nem érdemes elhagyni belőle, de ha gyerkőcöknek készítjük, akkor mandulaaromával lehet helyettesíteni.
Fotók: Getty Images, Ács Bori/Sóbors