Nyarat hoz a télbe ez a könnyű citromkrém - Süteményhez, de magában is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár egész évben készíthetnék, mindig januárban kerül csak sor a lemon curd-re, magyarul citromkrémre. Ennek talán az az oka, hogy ilyenkorra kezd kritikussá válni a szín- és fényhiány, és ez az élénksárga, nagyon fanyar, savanykás krém ízében és látványában is olyan, mint a nyár.
Az angolok megveszik a boltban, készen, és ugyanúgy tartják a hűtőben, mint a lekvárt vagy a mustárt. Állandó kiegészítője vajas keksznek, muffinnak, egyszerű süteményeknek, piskótáknak.
Én még tovább megyek ennél, és szeretem sima joghurtban, túróban, sőt, a tejbegrízben is, de nagyon jól passzol mákos süteményekhez vagy egyszerű mascarponéhoz, tejszínhabhoz keverve. Valójában annyira fanyar és savanykás, hogy alig nevezhető édességnek, és pont ezért lehet annyira szeretni.
Az állaga sokkal könnyebb, mint egy pudingé, de sűrűbb a zselénél, tökéletes. Sok tojás kell hozzá, kezeletlen héjú citrom és ha találunk, akkor rengeteg Meyer citrom leve. Ennek a mandarin-citrom hibridnek annyira finom, zamatos, édes az íze, hogy sokkal különlegesebb lesz vele a krém. Az sem árt, ha nagyon finom vajat teszünk bele.
Citromkrém vagy lemon curd
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab Meyer citrom
- 1 darab kezeletlen héjú citrom
- 1 darab tojás, egész
- 2 darab tojássárgája
- 100 gramm cukor
- 60 gramm vaj
Elkészítés:
A citromokat megmossuk, és a kezeletlen héjúnak lereszeljük a héját. Kis lábosba tesszük és ráfacsarjuk mindhárom citrom levét. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, és az egészet habosra keverjük. Nagyon alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik - forrnia semmiképp sem szabad! Ha sűrű, lehúzzuk a lángról. A vajat felkockázzuk, és folyamatos keverés mellett kockánként a krémhez keverjük. A hűtőben néhány hétig eláll.
Fotók: Ács Bori/SóBors