Lengyel céklaleves - Könnyű, laktató, színes leves szürke napokra

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Vannak leveses és kevésbé leveses családok, mi szinte függők vagyunk

Nálunk otthon mindenből készül leves, amiből ez emberileg lehetséges, legalábbis sokáig azt hittem. Aztán egyszer elutaztam Lengyelországba, és kiderült, hogy mégsem ismerem az összes lehetséges variációját kedvenc fogásunknak.

Lengyel levesek

A lengyel konyha nagyon gazdag levesválasztékkal rendelkezik. Vannak persze húslevesek, különféle húsos és húsmentes céklalevesek az éttermek menüjén, de a legmegdöbbentőbb jelenség a talponállókban reggelire fogyasztott forró, sűrű leves. Ebben krumpli, tojás és kolbász is van, valóban akkora energialöketet ad, ami akár egész napig kitart. Nekem mégis az orosznál könnyebb, lengyel céklalevesek a kedvenceim, a saját verzióm azóta is gyakran készül itthon.

Hús nélkül - vagy hússal

Persze nem ilyen egyszerű dolog ez, a lengyel barszcz is többféleképpen készülhet, hússal vagy anélkül, gombával vagy csak zöldségekkel. Mivel ez a recept nem egy marhahúslevessel indul, hanem pusztán zöldségekből áll, ezért könnyebb és hamarabb is készül el. Persze akinek van otthon a fagyasztóban jó minőségű házi marhahúslevese tegye bele mindenképpen, csak jót tesz az étellel. Ha pedig épp húsevő hangulatában van, tegyen a leveshez egy jó nagy darab rostélyost vagy más, csontos leveshúst. Ebben az esetben persze hosszabb lesz a főzési idő is.

Kamraleves

A legpraktikusabb leves, mert általában ősszel- télen mindig van hozzá minden alapanyag a kamrában. Cékla, krumpli, répa, szárított gomba -  ezek szinte bármeddig elállnak. A főzési idő is felgyorsítható, ha mindent apró kockákra vágunk, és nincs ennél jobb dolog egy szürke, őszi napon.

Lengyel céklaleves, gombákkal

borscs1

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 fej cékla
  • 2 darab krumpli
  • 1 darab hagyma
  • 1 darab répa
  • 1 ujjnyi darab gyömbér
  • 0.5 darab citromhéj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 marék szárított erdei gomba
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál friss kapor
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit, a céklát és a répát megpucolom, megmosom. A gombát langyos vízbe áztatom.A hagymát felaprítom, és egy közepes lábos aljában, kis olajon megfonnyasztom. A zöldségeket apró kockákra vágom, és a hagymához adom. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ujjnyi magason ellepi. Beleteszem a beáztatott gombát, a citromhéjat, a gyömbért és a fokhagymát is. Felforralom, majd alacsony lángon főzöm, míg minden zöldség puha nem lesz. Tejföllel és friss kaporral tálalom.

 Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük