
A kenyérlángos krumplis tésztából az igazi - Sokáig puha marad
Hétvégére tökéletes recept
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik
Ami az olaszoknál a pizza, az nekünk a kenyérlángos, vagy langalló. Esetleg töki pompos. Az eredete egyszerű, sőt, mondhatni kézenfekvő: a kenyérsütéskor kimaradt tésztát laposra nyújtották, rátettek mindenfélét, ami éppen volt otthon, és megsütötték a kenyérrel együtt. Mivel a kenyérlángos lapos, hamarabb elkészült, kész is volt az ebéd - és még külön főzni sem kellett hozzá.
Mivel a krumplis tésztából készült kenyér sokkal tovább friss marad, nálunk ez volt az elterjedtebb verzió. Ebből következik, hogy a kenyérlángosunk tésztájában is van krumpli - persze, csak akkor, ha szeretnél beletenni. Ha nem, akkor természetesen nem muszáj. A langalló úgyis percek alatt elfogy, nem lesz ideje megszáradni.
A langallónak egyébként jóval vastagabb, szivacsosabb a tésztája, mint a pizzának. Valójában a közös eredetüket leszámítva túl sok közük nincs is egymáshoz, sőt, engem konkrétan mélységesen felháborít, amikor vastag, szivacsos tésztát akarnak pizzaként eladni, de hát ez legyen az én bajom.
Szalonna, tejföl, lilahagyma
A langalló tésztáját ráadásul elősütjük. Itt még mindig meggondolhatjuk magunkat, és megehetjük úgy, ahogy van, vagy nutellával. A kenyérlángos hagyományos feltétje azonban természetesen az elmaradhatatlan tejföl. Ezen kívül kerül rá apró kockákra vágott szalonna, és ha akarod, akkor lilahagyma és sajt is. Meg a tetejére még több tejföl.
Kenyérlángos

Hozzávalók 8 adaghoz
- 30 dekagramm krumpli
- 0.5 kilogramm liszt
- 30 gramm élesztő
- 1 deciliter tej
- 1 csipet cukor
- 3 deciliter víz
- 0.5 deciliter olaj
- 2 teáskanál só
- 300 mililiter tejföl
- 20 dekagramm bacon
- 1 fej lilahagyma
- 20 dekagramm trappista sajt
Elkészítés:
Először meghámozzuk a krumplit, kockákra vágjuk, és sós vízben feltesszük főni.
Közben felfuttatjuk az élesztőt: a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a csipet cukrot, belemorzsoljuk, és hagyjuk az élesztőt dolgozni.
Kimérjük a többi hozzávalót.
Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet, egy keverőtálba tesszük, és krumplinyomóval jól összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, 1 teáskanál sót, majd a felfuttatott élesztőt, olajat és a vizet. Összedolgozzuk. Lágy tésztának kell lennie.
Hagyjuk megkelni. Nagyban függ a hőmérséklettől, hogy ez mennyi ideig tart.
Felmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra.
Egy sütőlapot kikenünk olajjal, majd beleöntjük a megkelt tésztát. Olajozott kézzel laposra húzgáljuk. Betoljuk a tésztát a sütőbe, és addig sütjük, amíg pirulni nem kezd.
Közben felvágjuk a szalonnát, a hagymát, és lereszeljük a sajtot.
Amikor megsült a tészta, kivesszük a sütőből. Megkenjük tejföllel, rászórjuk a többi feltétet, majd visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.
Fotó: Shutterstock