Leveles tészta rókagombával és kékpenészes sajttal - Igazi gourmet fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha gombákról van szó, kétféle ember létezik: az egyik semmilyen formában nem hajlandó megenni, ha egy étel akár csak kis kockákra vágott gombát is tartalmaz, inkább nem lemond róla, míg a másik imádja nyersen, kevés olajjal meglocsolva, megpárolva, főzve, rántva, levesben vagy főételek köreteként és sós desszert formájában is. Az utóbbiak számára az egyik legjobb kikapcsolódás a kirándulással egybegyűjtött gombagyűjtés.
Németországban az éttermekben ugyanúgy szezonális kínálatként szerepelnek a rókagombás ételek, mit tavasszal-nyár elején a spárgás, epres és rebarbarás különlegességek. Az apró és zamatos, sárgás gombákat sós előételek vagy desszertek összetevőjeként is használják.
Ez a leveles tésztával készült recept a sütésben kevésbé gyakorlottak számára sem okoz nehézséget, hisz az alapanyag bármelyik bolt hűtőpultjában fellelhető. Ha a kékpenészes sajtot valaki túl karakteresnek találja, vagy nem szereti, nyugodtan lecserélheti másikra.
Különleges formákra sincs szükség, elég, ha a leveles tésztát kinyújtjuk és egy tepsibe fektetve megsütjük. Ha azonban különlegesebb látványt szeretnénk elérni, vágjuk fel a kinyújtott leveles tésztát kockákra, és béleljünk ki vele szuflé tálkákat vagy egy muffin formát.
Leveles tészta rókagombával és kékpenészes sajttal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab leveles tészta
- 300 gramm rókagomba
- 3 darab burgonya
- 1 darab póréhagyma
- 200 gramm tejföl
- 50 gramm kékpenészes sajt
- 4 darab kakukkfű ág
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
Elkészítés:
Tisztítsd meg a rókagombákat, a nagyobb darabokat vágd kisebbre. A három kisebb burgonyát hámozd meg, vágd nagyon vékony szeletekre vagy gyaluld le őket. Egy kisebb póréhagymát pucolj meg és szeleteld vékony karikákra. A magas zsírtartalmú tejfölt ízesítsd egy fél teáskanál borssal és sóval.
Melegítsd elő a légkeveréses sütőt 220 fokra. A leveles tésztát szurkáld meg villával, majd oszlasd el rajta a tejfölt. Szórd meg a kékpenészes sajttal, a burgonya- és póréhagyma szeletekkel, rókagombával és a kakukkfű leveleivel. Ízlés szerint sóval és borssal szórd meg. 10-15 percig süsd ropogósra.
Fotó: Shutterstock