Villámgyors, leveles tésztás süti: mascarponekrémen csücsülnek a bogyós gyümölcsök
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nincs kedvünk tésztát gyúrni, keleszteni, de még egy egyszerű piskótát se kevernénk ki, akkor készítsünk leveles tésztából süteményt, ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
Most minek szépítgessük a dolgot? Bolti, kész leveles tésztát fogunk használni, szóval kb. annyi erőfeszítésbe kerül az egész, mint egy melegszendvics összerakása. Cserébe viszont pikk-pakk egy csodás süteményt varázsolhatunk az asztalra, amely ropog, omlik és tele van pakolva mindenféle finomsággal.
Íme az alapötlet, ti aztán azt pakoltok rá, amit csak szeretnétek: baracklekvár, dió, gyümölcsök, nutella, banán… na, kinek melyik lesz a kedvence?
Leveles tésztás, mascarponés süti
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 csomag vajas leveles tészta
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 12.5 dekagramm natúr krémsajt
- 1 darab tojássárgája
- 3 evőkanál porcukor
- 10 dekagramm mascarpone
- 7 dekagramm étcsokoládé (apróra vágva)
- 10 dekagramm fagyasztott fekete ribizli
Elkészítés:
A leveles tésztát a saját sütőpapírjával együtt kiterítjük egy tepsire (ha nem volt sütőpapírba tekerve, mi magunk teszünk alá egy sütőpapírt). A széleit villával lenyomkodjuk, és megkenjük a felvert tojással. A közepét alaposan megszurkáljuk, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből (azt bekapcsolva hagyjuk, jön még vissza az egész), és félretesszük, amíg kicsit kihűl.
A krémsajtot kikeverjük a tojássárgájával, a mascarponéval és a porcukorral. A kihűlt tésztára kenjük (a széleket elkerüljük, hogy szép legyen a végeredmény). Megszórjuk csokival és a ribizlivel (lehet málna, áfonya vagy vegyes erdei gyümölcs is), és mehet vissza a sütőbe. További 20 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk 10 percet pihenni, miután kijött a sütőből. Reggelire is jó, csak mondom.
Nem csak édes süteményt készíthetünk leveles tésztából, ugyanerre az analógiára épül ez a duplán paradicsomos mediterrán pite is.
Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images