
Villámgyors, leveles tésztás süti: mascarponekrémen csücsülnek a bogyós gyümölcsök

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
Ha nincs kedvünk tésztát gyúrni, keleszteni, de még egy egyszerű piskótát se kevernénk ki, akkor készítsünk leveles tésztából süteményt, ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
Most minek szépítgessük a dolgot? Bolti, kész leveles tésztát fogunk használni, szóval kb. annyi erőfeszítésbe kerül az egész, mint egy melegszendvics összerakása. Cserébe viszont pikk-pakk egy csodás süteményt varázsolhatunk az asztalra, amely ropog, omlik és tele van pakolva mindenféle finomsággal.
Íme az alapötlet, ti aztán azt pakoltok rá, amit csak szeretnétek: baracklekvár, dió, gyümölcsök, nutella, banán… na, kinek melyik lesz a kedvence?
Leveles tésztás, mascarponés süti

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 csomag vajas leveles tészta
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 12.5 dekagramm natúr krémsajt
- 1 darab tojássárgája
- 3 evőkanál porcukor
- 10 dekagramm mascarpone
- 7 dekagramm étcsokoládé (apróra vágva)
- 10 dekagramm fagyasztott fekete ribizli
Elkészítés:
A leveles tésztát a saját sütőpapírjával együtt kiterítjük egy tepsire (ha nem volt sütőpapírba tekerve, mi magunk teszünk alá egy sütőpapírt). A széleit villával lenyomkodjuk, és megkenjük a felvert tojással. A közepét alaposan megszurkáljuk, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig elősütjük. Kivesszük a sütőből (azt bekapcsolva hagyjuk, jön még vissza az egész), és félretesszük, amíg kicsit kihűl.
A krémsajtot kikeverjük a tojássárgájával, a mascarponéval és a porcukorral. A kihűlt tésztára kenjük (a széleket elkerüljük, hogy szép legyen a végeredmény). Megszórjuk csokival és a ribizlivel (lehet málna, áfonya vagy vegyes erdei gyümölcs is), és mehet vissza a sütőbe. További 20 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk 10 percet pihenni, miután kijött a sütőből. Reggelire is jó, csak mondom.
Nem csak édes süteményt készíthetünk leveles tésztából, ugyanerre az analógiára épül ez a duplán paradicsomos mediterrán pite is.
Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images