
Márton napi libaleves egyszerűen: a húson kívül alig kell hozzá valami

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A libahús nem népszerű a családom körében, csak akkor kerül az asztalra, amikor apukám megkívánja és úgy dönt, ő lesz a konyhafőnök.
E jeles alkalomra mindig novemberben, Márton nap közeledtével kerül sor. Van egy régi családi receptünk, amelyben egész csirke kapja a főszerepet. Csupa finom zöldség társaságában készül, a különlegessége, hogy amikor már megpuhul a hús, kikapjuk a fazékból, és egy tepsiben ropogós, aranyszínűre sütjük. E recept alapján apukám libacombbal próbálkozott, de nem feltétlenül kell hozzá ragaszkodni, libaaprólékból is tökéletes lehet a leves.
A leves nem bonyolult, egyszerűek a lépések. A titok nyitja a húsleves szűrése. Miután a húst, jelen esetben a libát, feltettük főni, forrás után tisztítsuk meg a levet, szedjük le róla a habot. Csak a tisztítás után adjuk a zöldségeket a leveshez.
libaleves

Hozzávalók 4 személyre
- 2 kilogramm libahús (comb vagy aprólék)
- 30 dekagramm sárgarépa
- 20 dekagramm zellergumó
- 5 dekagramm vöröshagyma
- apróra vágott petrezselyem
- 30 dekagramm gomba
- 20 dekagramm zöldborsó
- só
- bors
Elkészítés:
A megtisztított libaaprólékot vagy combot feltesszük egy fazék hideg vízben főni. Ha felforrt, lehabozzuk, leszedjük a zsírját. Nagyjából puhára főzzük.
A megpucolt és karikákra vágott zöldségeket - a hagyma maradhat egészben - a levesbe tesszük, adunk hozzá sót és borsot.
Lassú tűzön addig főzzük, míg minden megpuhul a levesben.
Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és cérnametélt vagy más általunk kedvelt levestésztát kínálunk mellé.
Ha libacombbal készítettük, a megpuhult hús egy részét tepsiben aranyszínűre süthetjük, köret mellé, második fogásnak is tökéletes.
Fotó: Getty Images