Ha most bekevered, karácsonyra kész a saját limoncellód - A legcsodálatosabb likőr a világon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyetlen likőr, ami szeretek, az az olasz limoncello. Az összes többi édes alkoholos ital nekem túl gejl, a limoncello viszont mindtől különbözik.
Mivel nem a levéből, hanem a héjából kell kinyerni a citromízt, ezért egyszerre lesz savanykás és hihetetlenül kellemesen kesernyés ital belőle. Amikor belekortyolok, nem az alkoholtartalom az, ami tarkón üt, elzsibbaszt és amitől könnybe lábad a szemem, hanem az íz.
Ráadásul nevetségesen egyszerű itthon összerakni. A legtöbb recept etanolt javasol hozzá, de mivel nekem volt itthon egy réges régi üveg jó minőségű vodkám, ami magában sosem fogyna el, így abból készítettem. Nagyon fontos, hogy kezeletlen héjú, tehát bio citromot szerezzünk hozzá.
Ez nem csak azért jelentős szempont, mert a kezelt héjú citromon sokféle vegyszer található, ami nem egészséges, bár idén kiderült, hogy a mosás sokat segít rajta. Azért is jobb a kezeletlen, mert a kezelt citromot bevonják egy vékony viaszréteggel. Ez a védőbevonat ebben az esetben megakadályozná, hogy a citromhéjat teljes egészében átjárja az alkohol, és átadja neki íz ízét.
Ha most bekeverem, karácsony előtt már csak egy szirupot kell főzni hozzá, néhány csinos üveget szerezni, és kész a szuper sk karácsonyi ajándék.
Limoncello - olasz citromlikőr
Hozzávalók 15 adaghoz
- 5 darab kezeletlen héjú citrom
- 0.5 liter vodka (40-50 %-os)
- 120 gramm cukor
- 120 gramm víz
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors