Pufi, lukacsos palacsinta, avagy crumpet: mézzel és vajjal kínáld
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szuper napindító, de édes délutáni nass is lehet a crumpet, kicsik és nagyok egyaránt imádni fogják.
A crumpet brit találmány, nem is igazán palacsinta, hasonlít az angol muffinra, de annál légiesebb, könnyedebb, sokan az amerikai pancake őseként emlegetik. A tésztája lisztből, vízből és élesztőből áll, és azért, hogy igazán buborékos legyen, még sütőpor is lazítja. Utóbbit egy kevés szódabikarbónára is lecserélheted, víz helyett pedig egy rész tejet is használhatsz, azonban akkor picit töményebb lesz a tészta.
Ugyanúgy, ahogy a mi palacsintánk, a crumpet is legtöbbször cukor nélkül készül, de egy minimálisat tehetsz a tésztájába, csak ne ess túlzásba, különben leragadhat. A szép kerek formát sütikiszúróval vagy tojásgyűrűvel érheted el, de bármilyen más alakban is készülhet a crumpet, ha szívecske- vagy csillagkiszúród van, bátran használd azokat. Lekvárral megkenve is finom, de melegen, vajjal és mézzel kínálva az igazi.
Lukacsos palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz
- 300 gramm liszt
- 400 milliliter kézmeleg víz
- 1 nagy csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 teáskanál porélesztő
- 2 evőkanál kézmeleg víz
- vaj (sütéshez)
Elkészítés:
A lisztet, a 400 ml kézmeleg vizet és a sót keverjük csomómentesre robotgép segítségével.
A porélesztőt oldjuk fel a 2 evőkanál kézmeleg vízben, keverjük el benne, majd öntsük a lisztes keverékhez a cukorral és a sütőporral együtt. Keverjük őket alaposan össze, majd fedjük le a tálat, tegyük félre 15-30 percre, míg buborékos nem lesz a tészta.
Készítsünk elő 2-3 darab kör alakú sütikiszúrót (vagy más kör alakú formát, ami bírja a hőt), lehetőleg a legnagyobbat használjuk (8-9 centiset). Kenjük le a belsejét olvasztott vajjal, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Készítsünk elő egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal, majd tegyünk bele 2-3 sütikiszúró formát, annyit, amennyi kényelmesen elfér. Kapcsoljuk fel alatta a lángot.
Öntsünk kb. negyed bögrényi tésztát minden formába, nagyjából 1 centi magasak legyenek. Nagy lángon süssük őket másfél percig, míg a tetejükön buborékok nem jelennek meg. Vegyük közepesre a lángot, még 1 percig süssük őket. Utána vegyük egészen kicsire a lángot, és még 2-3 percig süssük őket, míg a buborékok ki nem pattognak és szilárdnak nem tűnik a tészta.
Ekkor vegyük le róluk a formát – ha nem jön le róluk, egy késsel vágjuk körbe –, majd fordítsuk meg a tésztát, a másik felüket is süssük 20-30 másodpercig.
Vajjal megkenve, mézzel kínálva a legfinomabb. Ha esetleg kihűlnek, kenyérpirítóban melegíthetjük meg őket.
Fotó: Getty Images