
Így készül az eredeti angol muffin – Nem süti, viszont tökéletes reggeli

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, házi pesztós penne: tejszín teszi krémessé

Pihe-puha kókuszos muffin ropogós morzsával: gyerekjáték az elkészítése

Isteni finom tejszínes, gombás csirkemell: éttermi fogás otthon készítve

Tudod, mi volt Petőfi Sándor és Ady Endre kedvenc étele? Kvízünkben letesztelheted!

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele
Az angol muffin nem egy sütemény, hanem egy isteni péksüti, amit édesen is lehet enni, de leginkább az angol reggelik tartozéka.
Nem vagyok nagy rajongója a gyomrot megterhelő reggeliknek, de a muffint nagyon szeretem. Főleg, hogy az angol muffin nem édesség, hanem az angol reggeli, az english breakfast kötelező tartozéka. Az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc reggeli menüjében tojásos muffinként szerepel, opcionálisan baconnel társítva. Néha - nagyon néha - betérek érte.
Ha megszeretjük, inkább készítsük el otthon. Tükörtojással tökéletes napindító. Ha nem szeretjük a tojást, akkor sonkával és sajttal is fogyaszthatjuk. Ennek a péksütinek egyetlen hátulütője van, előre kell gondolkoznunk, mert a tésztájának egy éjszakát muszáj állnia, mielőtt megsütnénk.
Angol muffin

Hozzávalók 8 adaghoz
- 400 gramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál só
- 400 milliliter tej (langyos)
- 1 zacskó élesztő
- 3 evőkanál vaj
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál kukoricaliszt
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Egy másik tálban a tejet és az élesztőt. Az élesztős keveréket öntsük a liszthez, majd adjuk hozzá a vajat és a tojást. Addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta, de egy kicsit ragacsos marad. Egy nagy tálat olajozzunk ki, görgessük meg benne a tésztát, majd takarjuk le, és tegyük a hűtőbe legalább 8 órára. Amikor kivesszük, szobahőmérsékleten hagyjuk egy órát állni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk ki két nagy sütőpapírt, vékonyan szórjunk rá kukoricalisztet. Egy deszkát lisztezzünk meg, és a tésztát vegyük 15 egyenlő részre. Mindegyikből gyúrjunk kis labdákat, tegyük a sütőpapírra. Mindegyik labdát szórjuk meg egy kevés kukoricaliszttel. Óvatosan takarjuk le őket, és hagyjuk további 45 percet pihenni.
Egy közepes méretű serpenyőt melegítsünk fel. A labdákat lapogassuk el, majd tegyük a serpenyőbe egymás után. Mindegyik oldalát körülbelül 7 percig pirítsuk. A megsült muffinokat tegyük a sütőpapírra, majd süssük 180 fokos sütőben még 10 percig. Vágjuk félbe, még melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images