Lasagne Pészach ünnepére - Tészta helyett maceszlappal rétegezzük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lasagne-t készíteni nagyon egyszerű és hálás feladat, ráadásul mindenki szeretni fogja.
A lasagne nem bonyolult étel, csak finom bolognai ragut kell készíteni hozzá, de az gyakorlással elsajátítható. Ez most mégis rendhagyó változat, egyrészt mert húsmentes, másrészt mert különleges alkalomra készül, méghozzá Pészach ünnepére.
Pészachkor tilos mindenfajta kovászos étel, de még a tésztafélék fogyasztása is. Így a lasagnetészta helyére maceszlapok kerülnek, a paradicsomszószt pedig háromféle sajt dobja fel. A maceszlapok ugyanúgy megpuhulnak majd a szósztól, mint a tészta.
Macesz lasagne
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab maceszlap
- 400 milliliter Marinara szósz
- 240 gramm mozzarella sajt
- 120 gramm gouda
- 60 gramm parmezán
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a marinara szószt, itt találunk receptet hozzá. Egy jénai aljára tegyünk egy keveset a marinara szószból, oszlassuk el egyenletesen. Tegyünk rá egy egész maceszlapot. Kenjünk rá egy adag szószt, szórjunk rá reszelt gouda sajtot, borítsuk be vastagon mozzarellával és egy leheletnyi parmezánnal. Folytassuk a rétegezést addig, amíg tele nem lesz a jénai. A legfelső réteget jó vastagon kenjük meg marinara szósszal, tegyünk rá mozzarellát és hintsük meg parmezánnal.
Süssük a lasagne-t 20-25 percig, amíg a sajt szépen megpirul rajta. Vegyük ki a sütőből, de mielőtt felszeleteljük, hagyjuk hűlni néhány percet.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors